Friday, October 31, 2008

DC : the first week note...

It was a relaxing weekend indeed. Nothing much yg aku buat kat sini last weekend. DC ni sbb kan Bandar pentadbiran, weekend selalunya dipenuhi ngan pelancong asing lah kot. Its my first weekend.. tak sempat buat apa pun except pusing2 mall J

Sebelum aku banyak citer pasal apa aku buat, aku citer dulu pasal DC. Sbb setiap kali aku chat ngan org… definitely akan tanya ‘so how’s DC?’ anyway, apa aku citer ni korang blh cari kat Wikipedia n other websites lah… definitely.

DC ni bandar pentadbiran, mcm putrajaya. The main building here is the Capitol (ke capitol hill) tu lah pusat pentadbiran (betul ke?) and pusat pemetaan bandar ni. Selain drpd tu, kat sini ada gak white house yg mmg famous tu. Dan kementerian-kementerian lain.

based on what I’ve read n peta yg aku tgk tiap2 hari, tempat lawatan kat sini mostly (and definitely) monuments and museum… semua monument peringatan perang ada, WWII, Vietnam war etc etc… memorial utk Iraq war n Afghan war belum lah ada lagi. And museums, giler2 banyak… ada yg based from Smithsonian Institute dan ada mcm2 lagi… like National Air n Space museum, International Spy Museum etc…

Basic orientation on the city… i.e. pasal jalan dan arah… nama jalan yg bernombor like 14th street, 22nd Street, 7th Street run north – south. Manakala jalan2 ikut huruf… dari east to west… and bila dah sampai W (takde jalan J, X, Y Z) jalan2 tu jadi nama, first batch ngan nama with 2 suku kata like (A)dam, (B)ellmont.. kalau habis gak jadi nama ngan 3 suku kata like (A)llison, (B)uchannan. Kalau kat Malaysia nama nya jadi (A)hmad, (B)edah then jadi (A)bdullah, (B)adriah…

So to answer how’s DC.. based on my first week here… agak bosan… aku tahu ada satu shopping mall je yg blh access through metro… yg mall lagi besar kena ambil bas utk sampai… nak g outlet mall… kena ambil teksi…yg most probably will cost me 30 – 40 dollars lah kot.

And since aku duduk dekat ngan office. Jalan 10 minit je ke office aku, area hotel aku ni gelap (bukan tak de matahari) kiranya takde org lepas jam 8 malam. Ada lah org jalan sana sini, but very minimal… semua jalan pun menuju hotel masing2 kot… kalau nak jumpa nite life kena lah keluar dr bandar… oh.. the near u to town i.e. jalan A dan 1… kiranya dekat ngan pusat pentadbiran… the further u out of town… 1 dah ke atas… 20, 21, 22…..M, N, O…. br lah ada ramai org… office aku plak kat K n 16 street… still in town. So setiap hari jam 8-9 aku dah plan balik ke hotel...

Sbb bandar ni boring.. aku tak banyak ambil banyak gambar… anyway, since this weekend aku akan di DC sepenuhnya… I’ll go around n try to snap more pictures… J (ye lah… nak g NY tak dapat!!! Rugi betul…)

2 comments:

yeen said...

Nape takleh gi NY? tak sempat ke?

zal said...

yeen
boss tak g... nick walshe lah