Friday, October 24, 2008

US visa...

Panjang citer ni... tapi takde gambar.... heheeheh....

The past 2-3 weeks sejak raya… mcm tak byk update kat blog ni… maybe sebab masih mood balik kampong… so mcm semua benda buat kat Doha tak de lah menarik… tak se best bila duduk kat Malaysia :-)

Anyway, itu bukan lah punca utama… tp sebenarnya my mind was distracted sbb ada mission yg tak accomplished masa tu…

As per my previous blog entry, aku demam panas on the 2nd day hari raya… so mmg tak keluar dah, first day je lah yg excited beraya… hari raya ke 2 sampai ke 4 aku demam… in fact… sebabkan demam tu, aku kena ulcer mulut yg remain sampai lah aku balik doha.

Actually balik2 je aku ke Malaysia, aku dpt email dr boss aku yg nominate utk aku g ke Washington DC utk help out coverage US election. Aku dah jadi excited dah sepanjang raya sbb aku ada peluang pergi ni, but masa tu aku malas lah nak cite panjang2 lagi masa tu sbb peluang2 macam ni mmg selalu dpt… tp sebab dah belajar dr pengalaman sudah, tak nak heboh and terlebih expect sampai betul2 jadi sbb nanti sakit hati je. So seminggu lepas raya tu aku pun g ke US embassy kat kl utk dapat kan visa.

Procedure nak dapat visa ni tak lah susah mana, and the information is very clear kat website embassy tu. Follow je, settle… basically what u need to do.
1. bayar kat Alliance Bank USD131 ++ = RM490 utk visa n processing fee. Kena bayar dulu, and the next day br code bayaran ni activate.
2. then, kena book interview date kat website, once dapat interview date. Pergilah embassy dgn bawak semua doc.
3. what do u need to bring, surat dr company (this is easy), and then other supporting documents. Utk aku, depa nak surat je. Basically semua supporting document tu perlu utk tunjuk u ada keje sini, ada org sponsor or mampu travel ke sana, byk obligation kat Malaysia which means u have to come back. Kiranya mcm depa tak nak lah kita g sana n cari keje sana. As simple as that.
4. gambar pun kena ikut size dia n background putih.

Aku dpt interview date hari khamis (9/10), 2 hari sebelum aku balik doha. Urusan dpt visa ni sepatutnya kejap je. Kalau masa interview dia approve, the next day aku dah blh collect the visa. Tp nak jadi cerita, visa aku approve… tp dia kata aku tak dapat visa on the next day sbb kena go through administrative check. The check akan mengambil masa 60 – 90 days, and ada kemungkinan akan dpt visa even lepas election… hahaha… aku rasa bengong je kalau dpt after election. There u go, aku dah agak dah… tak perlu nak excited… L

Aku bg tahu office, and org KL office aku berusaha nak push utk dpt visa seawal boleh… but still they received the same answer… but ada lah skit some light, kononnya by the next Wednesday, aku blh dpt visa tu… sbb tak dapat visa, aku pun balik doha (12/10) ngan mood yg tak best (tu lah jadi entry bored tu, hehehe)… and dah agree ngan embassy n my KL office, kalau dapat visa aku courier je passport aku, and I take the risk kalau jadi apa2 kat my passport.

Setiap hari setelah aku balik doha aku mengharap kan call dr embassy, and my boss pulak tiap2 hari tanya update…:-( sampai hari rabu (15/10) pun tak de apa citer… and aku pun dah tak berharap dah and divert my attention utk buat road trip (ooopsss.. ni entry lain plak).

In my mind, and org pun kata, since aku muslim and single and age bawah 40… mmg akan kena random check ni, so aku tak dpt rasa lah blh dpt visa awal… and hari jumaat minggu lepas (17/10)… aku siap chat with my fren and kutuk polisi ni… hehehe… but to my surprise… masa chat tu (pepagi jumaat kat doha) aku terima call dr US embassy and katanya aku dah dapat visa clearance… Wow!!! Aku happy giler!!! :-D… hahaha… telahan aku tak betul… and aku jadi excited semula…
Aku dpt tahu yg ada colleague yg akan g kl, so I pass my passport to him utk bg ke KL office. And hari isnin (20/10) my office hantar my passport ke embassy and the next day they received the passport with the visa. 10 tahun multiple entry visa!!! :-) it took 2 days for DHL hantar passport tu kat aku… hari khamis (23/10) aku dapat visa… and there u go… hari jumaat (24/10) aku ambil flight ke DC. And now… aku dah kat Washington DC.

Frankly, seumur hidup aku… tak pernah aku terfikir akan jejak bumi Amerika ni… dalam perancangan aku nak travel pun, tak pernah langsung aku masuk kan US as one of my dream place. Ntah kenapa… takde lah bercita-cita sgt ke sini. Tapi Alhamdulillah… ada rezeki plak aku ke sini….

Stay tune… aku akan update ngan citer perjalanan aku ke US and other stories…

3 comments:

just yeen said...

wahh.. jelesnye..dapat gi free lak tu!!
tapi i nak gi new york.. new york.. new york.. bilee la agaknye.. hurmmm..

zal said...

just yeen
u lagi lah... dah duduk kat london....
lagi buat i jeles!!!

Que Sera Sera said...

U got both B1 and B2 visa tak?