Monday, May 19, 2008

Burung Unta @ Bir Zikreet...

Jumaat lepas aku ngan family kat doha ni g jenjalan ke bir zikreet... bir zikreet ni letak nya kat utara dukhan... dalam ras abaruk peninsular... for those yg nak ke sana, pergi ke arah dukhan few kilometres from Dukhan ada satu simpang ke kanan... dalam 1 km lepas masuk simpang kanan tu jalan elok lagi... tp lepas tu jalan berbatu2... and its totally advisable utk pakai 4wd... bukan sbb tpt tu mcm sand dune, tp lebih sbb permukaan yg berbatu besar.

for us... kitaorang bertolak dari doha dengan 2 kereta dengan aku pinjam 4wd sorang Qatari ni (dlm satu kereta ada azerdills, kimi, abe n nije + aina of che' le's) dan satu lagi kereta aiyeen's family. Che' Le's cancelled last minute sbb tetiba tayar pancit lepas balik solat jumaat... what a waste...

it took about 45 minutes from Doha utk sampai ke simpang tu... Bir Zikreet ni kampung kecil yg awal2 kita pass bila sampai kat situ... kampung kecik je.. lepas pekan tu kiranya kawasan ras abaruk peninsular lah... it took approximately 1 hour utk sampai ke tip of ras abaruk peninsular... so apa yg menarik kat sana... ada few targets aku kat sana....
1. actually kat situ ada satu bentuk menarik terjadi akibat hakisan angin (aku rasa lah) yg menghasilkan batu kapur umpama cendawan butang... (tak de lah se banyak yg ada kat Cappadocia Turkey, but good enough)
2. Pada masa gulf war, ada kem askar sementara... ada lah berek tempat askar tinggalan perang tu... tak blh ambil gambar plak kat situ...
3. around year 2000, QTV pernah menjadikan Ras Abaruk ni tempat penggambaran perang... dan terbina jugak satu bandar kecil kat utara Ras Abaruk. ada satu kawasan berhampiran mushroom shape rock tu di buat kawasan perang, yang sekililngnya ada hut seumpama gambar sebelah ni (taken from other blog). tajuk filem tersebut adalah Eial al-deeb: The Sons of the Wolf, tak tahu lah boleh cari ke tak kat kedai citer ni. katanya ada 3 set penggambaran direka kat area ni... and benda ni bertahan until now...
4. Ras abaruk ni juga kawasan pemuliharaan burung unta (ostrich) dan gazelle (oryx). kitaorang jumpa sekumpulan burung unta termasuk telur burung ni... sempat ambil gambar lagi.... dan on the way balik kitaorg ada ternampak wild oryx.. about 500meters from our car... ambil gambar pun tak nampak jelas.. but still nampak jugak the wild oryx :-)
5. of course apa lagi yg dibuat kalau outing kalau tak picnic... asalnya nak mandi laut tapi tak sempat, tp still sempat lah berpicnic kat tepi laut. air nya sejuk masa ambil air sembahyang for solat asar dan maghrib. air cetek sangat sesuai utk kids je... dan disebabkan angin kuat, it's a good place utk main layang2.
it was a fun trip... something different... and the experience dapat drive 4wd tu pun best gak.. belasah je semua jalan balun :-) more pics... see the slide show...

5 comments:

MT said...

banyak kali ke dukhan, tak pernah turn right kat situ dulu... nice place...

maybe need to discover from Dukhan down to Abu Samrah... on the way, should have some greenery...

Aina said...

I tak sempat round habis Doha, dah kena balik Mesia...sedih sedih...rasa nak balik Doha semula. u tolong sponser I boleh tak? hu hu hu.....

ainul said...

bestnye slalu dpt jln2.....
i wish i ave the time, heh~

zal said...

mt
dah u mmg malas nak explore.. hehehehehe


aina
i pun kena sponsor.. mcm lah blh sponsor u..

ainul
:-) u will have the time

Pato & Pearl said...

banyaknya ostrich!!!! so shiny the eggs...Mintak satu..hehehe

p&P