Monday, June 23, 2008

Tal!ban & Afghn...




dah menjadi habit aku, setiap kali aku plan utk travel or jalan2 aku akan beli buku cerita utk baca throughout the journey... aku rasa masa travelling ni lah byk time membaca... masa dlm flight, sementara tunggu train, dalam train, kalau2 jet lag blh baca since tak leh tido...

for my previous trip aku baca these two books from Khaled Hosseini. interesting books with afghanistan as the background of the stories. both citer keadaan afghanistan masa kegemilangan sebelum perang ngan Russia, then menang perang, pastu melalui perang saudara then Taliban.

The Kite Runner mainly citer pasal lelaki, i mean the main character is a guy so he talks abt the country based on man perspective while the other book more on women perspective. both books menceritakan mcm mana seronok nya negara tu sebelum perang dengan Russia, then unity among afghan berpecah setelah habis perang sbb perang saudara dan betapa sengsara nya rakyat setelah kedatangan Taliban (takde cite pasal penjajahan Amerika lagi).

aku tak de lah nak buat sinopsis dan komen panjang lebar pasal buku ni... blh banyak cari review tu kat internet oleh yg lebih pakar. cuma apa yg aku fikir2 kan setelah baca buku ni adalah berkenaan kesengsaraan afghan masa pemerintahan taliban. penceritaan dalam buku ni mcm bg valid reason utk US serang Afghanistan dan menjatuhkan taliban...

masa perang afghan tu, setiap kali aku tgk klip video pasal perempuan afghan yg ditindas. kena paksa pakai burqa dan dihalang kebebasan. aku anggap its just a rare case. utk situasi tertentu je. dan aku membayangkan bahawa pengamalan undang2 berdasarkan syariah menjadikan negara tu lebih sejahtera.

tp buku ni cite seolah2 disebabkan taliban (on top of perang saudara dan perang rusia) ramai org afghan fled to other countries. masa taliban lah macam senang2 je org kena bunuh samada sebab tak menurut perintah mengarut taliban atau sbb kan org tu kasta lebih rendah. masa pemerintahan taliban byk berlaku genocides. dan sesapa tak kenal org taliban, ada harapan lah kena bunuh without reason.

then i thought how far should we trust the writer of the book. its a fiction je... tp mesti ada jugak benarnya. adakah buku ni satu lagi propaganda Amerika? who can really tell me whether taliban tu bagus or mmg betul2 teruk. mungkin kah taliban akan kembali menjajah afghanistan since masih wujud perang kat afghan this days...

by reading this book makin berminat aku nak g ke afghanistan... to see the real life and experience it... the same feeling i have towards iraq dan lebanon... and also iran (wonder will america/israel akan betul serang iran before the year end?)

6 comments:

lolls said...

i read the kite runner and my first impression i memang bengang gila dengan si amir tu. spoilt bratty boy. but then he matured me was thinking, it can happen to any rich kid who is seeking approval by his dad. especially when his dad is in favour of the braver Hazara boy.

tapi in the end the story relates to me, because I think everyone (which I mean me) has things that we regretted doing and wish to be given a second chance to redeem ourselves. and that is what the story is about.

lagi satu pasal khaled hosseni. he left afghan way before the russians came anyway. he (and family) resided in france and finally settled in the states. so i think there is one sided fact about the dictatorial taliban. but i don't know for sure of course.

i tend to want to believe Yvonne Ridley, the british reporter who was caught by the taliban and finally reverted to Islam. According to her the taliban did not treat her in any way bad and according to her also the women are happy wearing the burqa. it's the west who thought they are being oppressed.

about the gay thing, well i think semua negara ada apatah lagi perang.

regardless, i love the book. dah tengok movie dia? seperti biasa, buku lagi hebat. tapi oklah.

ainul said...

m definitely gonna buy these 2books!
(mcm dah belated ke nk baca? haha)
kene tunggu kat msia.........
kat bandung english books are more expensive (imported goods ere mmg lg mahal banding msia)
the good news is arini dah balik msia~
so tomorrow can buybuy mehhhh~ ;D

Anonymous said...

wah dah ada follower gitu! keep it up..

zal said...

lolls
wah panjangnya comment... :-)

yup sbb writer tu dah fled awal tu lah i a bit sangsi ngan novel ni.

yup.. nanti nak cari movie dia

ainul
never too late.. tp kalau tak sempat baca... tgk movie je

anonymous
???

whitelighter said...

Zal..

Aku pun dah baca 2 buku ni.. skrg aku dah officially jadik peminat Khaled.. masa baca Thousand Splendid sun aku termenangis dalam flight part dia baca surat jalil tu... hurghh sedih siot.. malu aku org sebelah nampak aku nangis sambil tutup2 muka..

zal said...

whitelighter
wah... begitu tersentuh.. :-)