Thursday, June 12, 2008

EuroTrip : London

After 5 hari kena dengar announcement kat train in french, directions in french, makan makanan arab... at last kitaorang ke London menaiki Eurostar.... it cost me 44GBP for the journey.3 full days in London... went to various touristic places... to the main monument near river thames... plus natural historical museum dan madame tussaud... ni kali kedua aku ke dua dua tempat tu... i can definitely go to the museum again and again... tapi madame tussaud tu aku rasa dah cukup.. and i dont think i would recommend anyone going there... it's extremely expensive!!! GBP22.50 per pax.. mmg mahal and not worth it! in fact aku rasa memang mahal lah touristic places kat london ni, mahal melampau.. or shall i say london ni mmg semua mahal (perhaps due to conversion) i really enjoyed the museum.. and hopefully aku dapat g ke museum-museum lain gak.. especially british museum... and the good thing.. all museums are free and they keep very informative and interactive exhibits... best... apart from that... we went to other free places and really enjoyed it... one of it, masa hari jumaat pagi, we went to the buckingham palace and tgk pertukaran palace guard... and kebetulan Rejimen Askar Melayu Diraja yg menghabiskan duti... :-)

then on the last day, we managed to catch 2 market at one go... Portobello market and Covent garden... :-) pictures explain all...one day, bila aku berkesempatan ke london lagi, aku nak tgk theatre plak... kali ni nak cuba g tgk theatre tapi sbb tak plan awal, tinggal seat yg mahal je... too bad... so sambil jenjalan tgk badut jalanan je... hahaha that's all about my short trip... :-) (am not a chelsea fan... sesaje je menjenguk stadium, tgh sale plak tu... beli lah sehelai, dua, tiga, empat baju... hahaha...)

5 comments:

Anonymous said...

Thanks to Haniza yang sudi turun ke London dr Coventry to spend few days with us. To Azril as well yg telah blanja makan n jalan2. Too bad ramai malaysian yg stay (study & kerja) kat sana tak bertegur sapa sesama melayu. But those yg datang melancong kerap kali bertegur sapa.

Anyhow, thank you very much to Rizal. Dia memang traveller yg sungguh bagus. Bayangkan sampai ada org melayu yg jumpa kat Paris kata dia blaja kat Paris ker sebab tahu everything (rupa muda sgt ker Rizal nih?? hahahaa..) Anak depa yg study kat Paris tu pun sengap cam tak tahu benda sgt.

Another fren of mine dah ajak pergi Prague next year.. ermm.. sound interesting gak! sapa nak join???

-Razi-

famil said...

menghabiskan duti (rejimen melayu) ker menghabiskan duit ? :p

hi hi...

yeah la.. gambar kecik, pas tu tak leh nak click kasi besar.

Ard said...

nak masuk sumer2 mahal kan..i ade gamba kat depan madam tussaud jer kat london. kat hkg barula masuk coz murah sket kan.. hehe
i love covent garden!!!

Que Sera Sera said...

oh rizal, razi, u really make me miss london so much..sob sob..

zal said...

razi
thanks for the compliment

famil
tgk kat facebook.. :-)

ard
i like covent garden too...

nurul
u were here for many years.. i datang sekejap je lah...