Wednesday, November 19, 2008

NY : 48?

Disclaimer : The following itinerary is totally based on my opinion and pengalaman aku selama dua hari kat NY. So pada sesapa yg mmg lahir kat situ, pernah g situ, selalu pergi situ, or mmg tinggal kat situ, kalau u have a better idea, please feel free to shoutout… :-) - ni entry berangan kalau2 tulis utk lonely planet... hahahahaha... -

A top (or 2) day(s) in NY

1st day… pagi… start your day with good breakfast, buat lah seheavy mungkin sbb nak berjalan banyak ni :-) (aku takde nak recommend kat mana tempat makan, sbb aku makan je kat mana2 aku Nampak kedai halal…. No preference and selalunya kedai india…)

morning – aku cadangkan naik salah satu dr 2 rooftop kat NY ni yg blh dilawat. Yg famous is the Empire State Building, another one is Top of the Rock, Rockefellar Centre. Aku chosed the latter. My reason, kalau dah empire state tu lg glamer, might as well I have it in gambar instead of aku kat atas dia, tak leh nak ambil gambar bgnn tu. (like in Paris, kalau aku dpt g lagi, aku nak naik montparsse –camne nak eja- so aku blh ambil gambar Eiffel from there). Aku mmg suka naik bgnn tinggi masa g bandar2 ni, so dpt tgk the whole city from top.
from there… ambil subway terus ke tempat ferry menuju ke staten island. Subway kat NY agak complicated. If u failed nak baca map utk tube kat London or even MRT kat S’pore, mmg lah kena guide nak guna subway NY. Agak complicated n kurang information around. Ferry ke staten island (south of Manhattan) ni free… yg bagus nya… on the way ke Staten island, ferry ni akan pass by The Statue of Liberty… aku tak fancy nak tgk statue dr dekat, so aku ambil gambar je dr atas ferry… :-) it’s a 20 minutes ride sampai ke pulau staten… nothing much there.. tp kalau rasa nak jalan2 blh je… ferry ada setiap 30 minit. Tp aku tak singgah pun pulau tu, aku terus ambil ferry patah balik ke manhattan. And the view of manhattan dr boat lagi lah cantik!!! :-) (btw, ada org bg comment cakap this ride is even better kalau buat malam... so u can try buat for sunset)
Noon - from there... continue ambil train ride and go to Brooklyn Bridge. Setiap subway ride will cost u $2 so, kalau plan nak ambil lebih dr 4 train ride, might as well beli je daily pass $7.50/day. Nothing much kat Brooklyn bridge ni… sekadar ambil gambar n tgk sungai/laut... oops aku tak sure sungai ke laut yg pisah kan manhattan ngan Brooklyn… hehehe…

by now surely dah penat, grab something to eat… beli lah roti ke apa… or beli je McD… take a train ride g ke central park and have lunch there… sambil relax2 rehat kan kaki… :-) kalau nak tido.. balik hotel.. hahaha… sbb aku g masa autumn, tgh hari jam 1pm tu pun cooling… so blh lepak2… beware, better not to step on the grass, jalan atas jalan batu… kat lawn dia.. banyak tahi anjing, aku pun terpijak tahi anjing… susah je nak samak… central park tu besar… kalau rajin jalan je lah sampai hujung.. or else… lepak2 je…
Central park tu sejajar ngan 5th avenue so keluar kat sebelah east central park.. terus masuk 5th avenue… so apa lagi… shopping lah… and u can also continue shopping kat maddison avenue kat sebelah 5th avenue. Kalau tak cukup duit… beli belah tingkap je lah… :-) and di hujung 5th avenue akan jumpa ngan Bryan Park ( belakang National Library) so lepas penat berjalan, petang tu lepak2 kat situ kejap… before deciding nak tgk Broadway ke tak malam tu. If you decided to watch a broadway, g ke times square…and kat tgh2 tu ada TKTS yg jual discounted price utk show hari tu... u can watch musical... or theatre...

Evening - have a good dinner, then prepare for 8pm show kat broadway... or if u decided tak nak g broadway, lepak2 lah kat central park lama2 sikit... n shop byk2 kat 5th avenue... and sambung plak ke Macy's. Dlm jalan2 tu cari lah tempat dinner... and kalau nak tgk view from the top... on the way ke Macy's tu, ada empire state building. tgk New York skyview from their 86th floor... sure cantik. (or perhaps, take the boat ride ke staten island and see NY masa sunset... must be lovely, i wish i knew this sebelum pergi hari tu)

Night - go to Times Square masa ni... pusing2... org masih ramai... masuk lah kedai2.... go have supper kat HRC or Planet Hollywood or mana2 yg berkenan.... blh pusing2 ambil gambar... one did ask me whether how safe is NY. i think it is safe... especially kalau jalan area times square tu... sbb mcm cerah terang benderang... tp i do not know about other part of the city. ntah2 teruk... anyway, still masa kat times square tu aku nampak ada kes mcm kat sebelah ni. ada org kena tangkap. but anyway, police mmg ramai area tu. so aku rasa selamat lah kot.

-------

Morning - have breakfast... and kalau minat arts, wajib masuk one of their museums. ada Moma (museum of Modern Art) and MET (metropolitan art museum). its really recommendable. aku g MET (itu pun sbb masa tu hujan). pepagi, kedai2 tutup lagi.. so spend time kat museum lah.

Noon - go to one of the neighbourhood... Chinatown? Greenwich Village? Soho? Little Italy tgk neighbourhood area... keluar dr the central/downtoen area... i chosed Greenwich village (keluar kat Union Square)... saja je jalan2 tgk2 bangunan, lepak kat park... and kebetulan kat union square ada mcm flea market, tp org jual souvenir je lah.... btw, org kata chinatown dia makes u feel like u are in beijing, but i didn't go...

Later, boleh singgah kejap kat Main Station dia... pada waktu puncak mmg busy station ni... deco dalam dia cantik... and besar giler... or kalau rajin... menapak skit ke Public Library, dekat je ngan train station. sekadar nak admire building dia.... reading hall dia besar giler!!!

Evening... hmm... aku pun tak tahu apa nak buat dah... hahahaahaha.... so sapa yg dah biasa g sana tu... share ur thoughts :-) since aku pun mmg balik petang second day... basically benda2 ni la yg aku buat kat sana... but not in order lah. sbb first day hujan... so aku byk cramp kan benda2 ni on the second day... fast track je sumer... :-)

kalau ada rezeki, harap2 ada berkesempatan g lagi...
p/s - i got pics of the Main station and brooklyn bridge... tp tak d/load lagi... hehehe.. will put in later hehehe...

4 comments:

Que Sera Sera said...

do you begged ppl on the street to take your pics?

and no words could describe the level of jealousy inside my system right now!

arrghhh...

zal said...

que sera sera

tak perlu beg lah... i cuma offer tolong couples nak ambil gambar. in return they took my pic lah..
heheeehehehe...

Ghazali B Abd Aziz said...

Zal;

Seronok baca your NY trip .. so next time kalau Lonely Planet nak cari input , you boleh ler kasi yaa ...

Zal;

Nak ke US nih yang leceh nyer , VISA ... waktu duduk kat Malaya, pitih lak tak cukup .. dah duduk kat sini, susah lak nak ambik Visa ... hehehehe

Tak apa, nanti ada rezeki ... akan sampai gak ke NY nih!!!

zal said...

Ghazz
insyaAllah... saya tgh berharap2 nak g umrah.. tak kesampaian lagi drive dr sini...