Sunday, November 02, 2008

Daylight saving...

Aku sebenarnya tak berapa paham benda ni... if korang pun tak paham apa daylight saving tu... tgk lah kat wikipedia..

anyway, dr siang tadi kat metro station buat pengumuman yg bila jam 2am nanti, semua jam akan ditukar ke jam 1am semula... so hari esok akan ada 2 kali 1.01am - 1.59 am.. hmmm...

so aku akan dapat tido sejam lagi awal lah...

but until now... i cant figure out, kalau sebelum ni solat maghrib jam 6.10pm... lepas ni, jam berapa solat maghrib ek??? hmm.. lembab plak otak nak fikir benda ni... hehehe...

4 comments:

Anonymous said...

Malaysia dah buat dah daylight saving. Masa Mahadir dulu - tolak kebelakang setengah jam.

Tapi negara kita dah beberapa kali tukar waktu. Masa sebelum perang, masa penjajahan Jepun, bila dtg orang putih dan masa Mahadir.

Waktu solat tengok kedudukan matahari buka tengok kedudukan jarum jam.

zal said...

anon
sbbkan waktu solat tak ikut kedudukan jarum jam lah tak tahu pkl berapa maghrib esok.

kalau ikut jarum, dah tahu dah... ish ish ish...

Anonymous said...

Kalau solat maghrib pukul 6.10pm kat DC, with daylight saving maghrib masuk pukul 5.10pm. Be sure to be on time for solat sebab days are shorter, waktu for each solat pendek

salam from california

zal said...

thanks...