Monday, November 17, 2008

NY : 2nd & 3rd day...

I was informed yg hari sabtu masa aku kat NY akan mendung n hujan. I felt quite dull that day. Although aku dah bangun jam 6 and siap2 terus g breakfast jam 7, tp suasana agak suram. Langit mendung, cuaca sejuk… jalan sana sini pun kedai masih tutup. Nak naik rooftop pun tak nampak apa... and aku pun jadi tak bersemangat sangat.
Since cuaca tak elok, aku spend masa kat tempat2 berbumbung (museum)... n bila hujan lebat… aku bekejar balik ke hotel. Ada byk museum, tp aku g satu je. Since aku tak prepare for bad weather, aku pun tak tahu mana nak pergi. Mcm geram je tak dapat utilise the day. but ada masa nya aku redah je... alhamdulillah tak de pun demam selsema...

Another thing, aku mcm buat janji ngan minah anak kawan mak aku tu, dia kata dia nak bawa aku around. But ada few places yg aku suggest dia tak nak g, so aku plan lah pergi during the time yg dia kat office. Mula2 janji jam 11 – 1 akan blh settle. So aku pun buat lah my plan to accommodate. Then bila dah jam 1 lebih cakap jam 3… still ok lagi, plus hujan… so aku pergi lah tempat lain. Dah jam 3, takde gak contact aku pun balik hotel. Bila sampai hotel br lah nak cakap… in 30 mins suruh aku g central terminal. Aku pun siap2 pergi situ, but she only came like an hour after that. Aku mmg tak kisah kalau dia tak nak bawak around pun, aku blh jalan2 sendiri and aku blh pergi mana tempat aku nak g at my own pace… tp dah ada org yg lebih tahu. Aku ikut je.
End up we had dinner, then mlm tu pun dia ada hal office. No hal… but aku rasa since I have very limited time to see around, sepatutnya dia cakap lah timing dia… and whats her plan… tak lah aku ternanti2… nasib baik hujan… so tak lah ralat sangat, sbb aku mmg tak leh ke mana pun. Anyway, I went for a broadway malam tu :-) My first time tgk broadway, interesting although aku tak tgk yg famous2 musical like Mama Mia, Wicked or Disney theme show.
Hari ahad plak… aku terbangun lewat, jam 8 br sedar. Bila tgk luar matahari dah cerah.. best!!! Siap2 ala kadar, check out... g breakfast kat hotel, n terus jalan2... I can say… I completed all the things yg aku plan nak tgk… best!!! Since aku jalan sorang, aku rasa itinerary hari tu, aku je blh buat… hahaha… sbb aku rasa byk betul aku berjalan… dr naik ke rooftop rockefellar centre, g tgk statue of liberty sampai lah shopping (window n beli2 sikit) kat 5th avenue. It was so good… and was so excited… took loads of pics… petang tu patut nya jumpa sha yg fly to NY, tp flight dia delay so tak sempat… aku berjalan for 8 hours str8.. non stop… jam 6 petang… aku naik bas… and by 10 aku dah sampai DC... and dlm bas dia pasang citer Michael Clayton… bosan… I end up habiskan baca buku (mmg sampai habis pun baca buku (one more day) yg aku start masa naik bas DC ke NY).
Btw… ni gambar bilik aku kat Hotel Grace. Aku booked guna hotwire.com. harga asal aku rasa dalam 250 – 400 dollar… tp sbb last min booking aku dapat dlm $190 je… bilik kecik but cosy. Katil best. Simple but complete. And main important dekat ngan times square. Kalau ada limited time mcm aku, better dekat ngan tempat yg nak dituju, kalau tak abis masa on transportation, or kena balik awal. and the hotel design pun cantik jugak.... with a small pool kat depan bar, mlm2 penuh pool ni ngan orang :-)
More pics to come in the next entry.... where zal berangan jadi contributor utk planet keseorangan (lonely planet) travel guide... :-)

5 comments:

mummy lesha said...

hi..i'm a silent reader of your blog ! but tgk gambar-gambar ni buat kita teringat time belajar kat new york dulu ! make sure u take the ferry to staten island during sunset, u get a fantastic and breathtaking view of manhattan skyline during sunset ! cantik gilaaa !!!!

zal said...

mummy lesha
i went to the saten island... but didnt do it during sunset... no one advice me as such.... ok, will do that bila ada peluang ke sana again :-)

Anonymous said...

lucky guy! not many people dapat jejak kaki ke US apatah lagi NY & DC. some people can only dream..hehe.

good tips for NY as well...

zal said...

anonymous
alhamdulillah...

(sapa lah anonymous ni)

rig girl said...

Hehe..saye pun haritu g New York sorang-sorang. Bezanya mak saya takde kawan yang ade anak kat NY (hahaha). Quite surprised pasal tak la menakutkan sangat.In fact, seronok tahap gaban! Pompuan pakai tudung travel sendirian boleh survive kat New York. Makanan halal pun senang nak cari. Bagus bagus..