Friday, September 29, 2006

Bila zal masuk dapur...

(i know ada 2 title aku tak tulis lagi citer... tp macam tak der mood nak tulis benda2 lama tu... nanti lah aku buat segmen FAQ - yerlah menjawab soalan2 yg org selalu tanya- so nih nak tulis benda baru berlaku pagi tadi)

dah genap seminggu aku dah kat sini... bagi celebrate skit terasa plak nak memasak... hehehe... bukan lah aku nih pandai sgt masak... but sbb dah craving sgt nak makan masakan melayu, so aku pon berangan2 nak masuk ler ke dapur... antara sbb lain, terasa jugak nak belanja MT yg selalu membantu aku kat sini... tp tak blh ler nak belanja dia kat kedai2 mewah... yelah disebabkan aku kena jugak lah jaga budget, bulan2 pertama ni kena control skit kan... so i've decided to cook n ajak gak kawan MT (hereafter MM).

--------------------------

character update:
MM nih mamat singaporean, dah kawin dah anak 2 kot... dia dah lama kat D0ha nih.. setahun kot. tp anak bini dia tinggalkan kat S'pore... yer lah dah rezeki kat sini... dia dok jauh skit dr umah MT tp kawan ngan MT sbb sama2 utilise a same gym.

--------------------------

so pepagi td ajak lah MT ke kedai... but only after solat Jumaat baru ke supermarket... pergi ke Lulu Hypermarket... besar tpt nih mcm supermarket kat Malaysia, G!ant. masa awal2 tak lah ramai sgt... but dlm tempoh sejam.. dah sesak2 dah tpt tu... ngan pak2 arab yg kurang etika masa membawa troli sama ajer ngan mamat ind and paki... sambil2 tgk2 tpt tu berkira2 lah apa ler nak masak... sekejap ajer dah buat keputusan.... aku nak masak tomyam ayam, ayam goreng madu, sayur campur dan telur bungkus... senang2 ajerkan.. but masakan melayu ke nih ke thai... hehehe tak kisah lah... hmmm.... pastu teringat kan dulu masa kat KL housemate ada mencuba2 buat custard jagung... so nak mencuba lah buat custard jagung as dessert....

so menolak lah troli dari satu lorong ke satu lorong.... first cari bahan2 nak buat tomyam... nak cari serai, limau purut, daun limau purut, halia... sbb bahan2 nih lah yg susah skit nak cari kan... but kata MT, Lulu nih ada byk jual bahan2 utk masakan asean... so thats y lah dia bawak ke situ.... setelah berjalan2 terjumpa lah seplastik 1kg daun limau purut.. RM60... then nampak sebungkus 1kg serai... RM55.... wow... alamak tak jadi lah nak buat tomyam... baik g makan kat Marriot kalau begini mahalnyer (btw, bukannyer kat Marriot ada tomyam... tp harga buffet sorang kat Marriot pon baru RM105)... tp dalam belek2 dekat2 area serai tu terjumpa seikat serai (ada 3 batang), halia and daun limau purut dalam satu plastik... dia tulis..."thai tomyam RM6.50" hehehehe.. camner out of nowhere ada benda nih... belek punya belek.. ada 6 set ajer thai tomyam ingredient tu... ok ler... i ambil satu... then nampak limau purut... i beli 3 biji....

so seterusnya g mencari bahan2 lain... utk sayur campur, ayam seekor(RM10 sekilo) dan custard and jagung dlm tin.... walla.... cukup semua nyer... n masa menuju ke cashier... wow.. panjang nyer beratur... ok.. tunggu ajerlah kan... biasa lah bulan Ramadhan org2 suka memasak kat umah... sama mcm kat M'sia kan... but i can see... nampaknyer 80% dari yg beratur semuanyer lelaki... org pompuan kat sini tak shopping ker??? tp beratur kat sini bukannyer perkara yg blh pandang mudah... sbb pak arab nih potong q mcm dia potong q masa memandu kereta... pakai masuk ajer..... hmmm.... in total ada lah RM70 utk bhn2 tu....

After tu terus ajer lah balik... sampai umah baru jam 2.. rehat2 kejap... then masak... 5.30pm.. semua siap.... hasil nyer....

http://photos1.blogger.com/blogger/3769/3649/1600/Tom%20Yum.1.jpg">%20style="FLOAT:%20left;%20MARGIN:%200px%2010px%2010px%200px;%20CURSOR:%20hand"%20alt=""%20src="http://photos1.blogger.com/blogger/3769/3649/200/Chicken.6.jpg" border="0" />http://photos1.blogger.com/blogger/3769/3649/1600/Telor.1.jpg">%20style="FLOAT:%20left;%20MARGIN:%200px%2010px%2010px%200px;%20CURSOR:%20hand"%20alt=""%20src="http://photos1.blogger.com/blogger/3769/3649/200/Mix%20Veggie.1.jpg" border="0" />
(pic blm download... kejap yer ada problem lak blogger nih)

tp custard tu tak menjadi... reason sbb terlebih taruh susu kot... so custard tu tak jd keras.... 1 lg sbb MT terlupa yg gula kat umah dia dah habis.... so tawar habis lah custard tu.... but lain2 masakan licin!!! hehehe perfecto... hahaha (puji diri sendiri, ye lah korang tak rasa... cam ner nak puji kan... hehehe)

so kepada sesapa nak share resipi bg tahulah yer... blh gak try masak benda lain... n pada my housemate... camner ek nak masak lemak cili padi yg selalu ur sis buat tu ek??? blh share recipe tak??

8 comments:

MM said...

Hi Zal yang cute,

Thanks for the tomyam soup, ayam goreng madu, etc etc.

It was your thought that counts.

No worry for the custard jagung..it tastes really good..especially after my gym session...maklumlah sedang lapar..but seriously i have no critical comment!!!

OK, I owe you a dinner and to MT also. Sekarang nie, pocket sedang kering maklumlah bulan dah senja. Nanti dapat gaji, i belanja you all makan.

Tak kisahlah, orang M'sia keh, orang Singapore keh, but the reality is that kita bakal akan menjadi orang Melayu yang akan ber musafir di AidilFitri. LOL!!

cheers
zack.

zal said...

thanks mm/zack for the compliments... :)

kalau nak belanja tu kat mana seh??? hehehe... tak sabar tu...

ala... kita tak payah citer pasal raya lagi lah... lama lagi... :)

Anonymous said...

Alop.. ko masak ker? hehehehe.. rumah kat Kota Dsara dah lama tak berasap. Beli jer. Nasib bik ada microwave.
Resepi masak lemak cili api? ermm nantilah aku tanya my sis dulu okay.

zal said...

thanks razi.... kat sini kena msk sendiri br leh rasa masakan melayu... :)

Anonymous said...

...wa la wehhhh...pandainya masak bang.. bila la pulak u nak bg i rasa your cooking nie?.. nak gak tahu how to make the ayam madu..can share ???.put.

zal said...

put,

i only cook when i'm desperate to eat proper food (proper ke my cooking? ntah lah)... hehehe... ohh.. the ayam madu is my speacialities... member2 yg makan u kata rasa mcm ayam yg jual kat pasar malam.... :)

(bangga nih!!!)

Anonymous said...

i saw the pics yang u masak tu..well, it's look proper and delicious tooo(tgh puasa kot, evything looks sedap)hehehe..anyway..jgn lupa bg resipinya ya!.put.

zal said...

ok ok ok... :)