Wednesday, August 27, 2008

Tengok anak bulan...

Ni aku dapat kat dalam gulf times today (27 ogos 2008)...

Moon sighting appeal
Published: Wednesday, 27 August, 2008, 01:31 AM Doha Time
THE ADHOC committee for sighting the crescent moon at the Ministry of Waqfs (endowments) and Islamic Affairs has urged all Muslims in Qatar to try to scan the sky on Saturday evening, 29th Sha’aban (August 30), to spot the Ramadan Crescent moon. The committee appealed to any person who sighting the crescent moon to report to its premises located at the building of Waqfs and Islamic Affairs Ministry in the Al Sadd area to give his testimony where the committee will meet immediately after Maghreb (sunset) prayer. – QNA


manakala ni dalam suratkhabar Malaysia... utusan malaysia (27 ogos 2008)

31 Ogos tarikh lihat anak bulan Ramadan
KUALA LUMPUR 26 Ogos - Tarikh melihat anak bulan Ramadan bagi menentukan permulaan berpuasa di Malaysia tahun ini ditetapkan pada petang Ahad, 31 Ogos ini (29 Syaaban 1429 Hijrah). ...bla... bla... bla...

hmm.. macam mana ni??? kat malaysia cakap, 31 ogos = 29 syaaban, while sini plak 30 ogos = 29 syaaban...

so ada kemungkinan... sini start puasa on 31 ogos if ada nampak anak bulan.. while org kat malaysia br nak mula tgk anak bulan n only fast on 1 sept.

and for me yg akan beraya kat malaysia... n most probably raya on 1 oct (kalau puasa on 1 sept)... aku akan puasa 31 hari.. so mcm mana? kalau ikut hadith, (translate guna bahasa pasar) beraya bila nampak anak bulan.. but max2 puasa 30 hari je... (correct me if am wrong)

plus... dear embassy people... be careful, korang ada majlis makan malam merdeka day on 31st, kalau puasa pd hari tu, korang kena lah sedia makan enough utk berbuka puasa ok :-)

6 comments:

Anonymous said...

kena panggil semua mufti utk sepakat keluarkan fatwa nih! :)

selamat berposer

-Razi-

famil said...

I always thought Saudi dan negara seangkatannya puasa one day earlier. but the logic behind that defies me.

bambang said...

Salam Rizal,

Ingat tak dulu, you pergi ke Malaysian gathering and you SMSed me and Deen later that the following day will be the 1st day of Ramadhan. Actually, I was not mentally prepared to berpuasa the next day.!!

and I called you out for dinner during malam raya...ponderasa???

Hai..those days in Doha..

take care brother!!

zal said...

razi
a ah...

famil
hehehe.. tahun ni sama...

bambang
a ah.. asyik2 ponderosa...

asuhara said...

tadi pagi baru dengar masalah ni dlm tv9. kata ustaz tu kita harus ikut dimana bumi dipijak, so kalau kat malaysia, kena ikut bila hari raya di malaysia, tak kisahlah berapa banyak hari berpuasa.

zal said...

asuhara
thanks for the info!!!