Wednesday, August 06, 2008

Tribunal Tuntutan...

Antara sebab aku g balik bercuti last week adalah untuk menghadiri pendengaran (hearing) kat Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah. as you all know (kalau pernah baca lah dulu... aku ada beli umah ni)

firstly, dengan bangganya baik lah aku puji dulu tribunal ni. Tribunal ni letak nya kat Pusat Bandar Damansara. Masa aku balik raya tahun lepas, aku dah ambil form utk buat tuntutan... tp sebabkan aku pun delay, form tu aku submit bulan April sudah... in 1 month time, Tribunal telah memaklumkan melalui surat depa ke alamat aku kat Ipoh berkenaan tarikh pendengaran. Tp tarikh mula2 aku tak dapat hadir. aku pun hantar surat (thru my fren kat kl) and ask them to reply ke my email address. to my surprise in 1 week time, depa blh bg new date n hantar directly to my email. efficient gak. and too bad, aku still tak dapat dtg on the new date (aku bg tahu aku start cuti on 18th July, depa buat hearing 18th July 9am. aku sampai airport pun 9.10am) anyway, 2 hari lepas aku minta tunda, depa blh reply and bg new date... and all this done through email. Frankly, aku impress ngan their efficiency (or aku je yg masih our govt office still slow kot).

anyway, back to the hearing. it was held on 28 July hari tu, hari isnin. 3 hari sebelum hearing (petang jumaat to be exact) org PKNS / Jernih Matang PGMS call aku minta aku tarik claim aku. huh! dia kata dia janji nak bayar all my claims. bengong tak? kalau dah agree kenapa lah tak bg tahu awal2 kan... i might have plan a trip to tioman dah weekend tu kalau aku tak perlu g ke tribunal on monday. bodoh ya amat. anyway, i do not agree with their request sebab aku nak everything on paper instead of on the phone je. then, developer bg offer jual tapak letak kereta extra yg dulu nya harga RM12k 1 tapak, at RM8k satu tapak... still too expensive for a tapak letak kereta...
so, on 28th tu aku pun pergi tribunal. aku dtg 45minit awal. aku tunggu wakil PKNS yg kononnya akan bawak surat utk agree akan bayar all my claim. but he came late, lagi 5 minit sebelum hearing, and court secretary tak setuju nak cancel dah lewat mcm tu. so kitaorg kena lah tunggu sampai nama kena panggil.

luckily nama aku kena panggil utk kes ke 3. sbb surat persetujuan dah ada, aku pun bg tahu yang arif aku bersetuju dengan surat tu. dan yang arif minta tarikh bayaran cek, dan dia kata seminggu. aku minta bayaran awal i.e. exactly the next day sebab aku nak balik Doha... hehehe.. and for the record yang arif suruh mamat PKNS tu setuju, and dia setuju :-).... in fact petang tu aku dah dapat cheque aku... hooray...

it was an experience lah. walaupun court tu kecil2an tp best gak... dulu mmg aku bercita2 nak jadi lawyer... akhirnya aku dapat gak masuk court.. hahaha.. tp harap2 tak lah aku masuk court utk benda tak elok plak nanti kan.. hehehe.. :-)

3 comments:

Pu3 Perak said...

double hooray for u bro! ;-)
ish, kalo camni bleh le jd funder for my campaign?? ahaks

Anonymous said...

it won't be that fun if you attend criminal proceeding. trust me. the police can be nasty. the system is very intimadating. at that point, i was only penjamin je. been there, done that.

selesih malaikat 44 aku tak nak dah masuk court even as penjamin. taubat aku..

zal said...

pu3 umno perak
hooray hooray... kempen parti mana tu??? hmmm

anon
yup.. need to experience it... br tahu good or not kan...