Monday, November 14, 2011

Travel Report: Eastern Europe - Budapest (Day 1)

Woot woot... aku dah balik dr menjelajah part of eastern europe - main cities je, last Friday. Best best best... lagi best sbb dpt bawak wife g jalan2... best jugak sbb g ngan kawan2 so dpt ambik gambar berdua, suruh kawan2 je ambik... tambah best, ada kawan kaki travel, so aku tak payah fikir sangat nak jalan mana, ikut saja... :-)


so, hari khamis (2 minggu sudah) kitaorg berlepas ke budapest, hungary. Nape budapest? sbb tetiba qatar airways bg tiket murah ke sana. since ada 2 member blh cuti raya haji gak, so four of us plan a trip to budapest - Prague - vienna - bratislava. agak impromptu preparation, tp maintain a very low budget.



flight dr doha ke budapest makan masa lebih 5 jam. berlepas 9++ am (delay dekat sejam sbb traffic bz kat airport) dan sampai kat budapest dah dekat pkl 2 pm (waktu sana). maghrib plak kat sana pkl 4.30pm... so tak byk masa lah blh jalan on that first day. we get our orientation right, and plan for the following days je mlm tu... tp sempat lah g ke town and see the night. here are some pictures...


quick orientation pasal budapest. Bandar ni terbahagi dua, tgh2 ada sungai... part buda, kat atas bukit, mainly bangunan lama - ada castle, cathedral etc... manakala pest on the other side adalah bangunan-bangunan moden. bandar ni kecik je, boleh get around jalan kaki. train dia very effective, tp tak lah cover semua part, takde pun g ke buda hill. so agak susah nak travel around. anyway, train dia ni dah lama wujud, siap masuk dlm unesco list.

3 comments:

Jom Travel said...

berangan2 amik gambar di jambatan prague!

zal said...

jom travel
insyaAllah one day. ko pun dah ada kat europe, surely lagi senang dr org2 lain ni...

Jom Travel said...

saya sudah kembali ke tanah air tercinta!