Friday, January 26, 2007

2 makan2...

mlm semlm ada 2 org invite aku utk makan2... sbb depa tahu aku kuat makan kot....

1. dr presiden persatuan m'sia-Qtr sini...



dia tak lah jemput semua members... so aku ingat kan sikit lah org yg dijemput. tp rupanya punyalah ramai... yelah.. rumah dia pon besar ok lah... menu: nasi dagang, nasi tomato ngan ayam masak merah, 'keutiow goreng' dll... tp sbb makanan dia serve kat dlm umah tpt org perempuan while lelaki makan kat luar.... tak der lah aku makan byk sgt... tambahan plak guest mostly ppl with family... org bujang ada lah 2-3 org (tak termasuk lah bebudak bawah umur ok) kot among dekat 70 ppl yg dia jemput. so tak best lah nak bersembang... after sejam lebih aku pon angkat kaki... g tpt makan2 satu lagi...

2. satu lagi tempat ni anjuran tuan Director KM... apa sbb dia rajin organise makan2 nih pon tak tahu lah.. a nice light bbq next to a pool... ada ribs, lamb, beef, ikan, sosej.... sbb kan aku dtg lambat so aku tak der lah perlu mengasapkan diri memasak bbq tu... so aku sampai2 ajer terus makan. thanks tuan Director KM.... :-)
ooh... couple M'sia AJE tu suruh aku organise makan2 (eh aku ni muka kuat makan ker??? naper bab makan ajer org suruh aku... hehehe)... anyway, katanya nak buat makan2 doa selamat sbb dah pindah umah... beli kereta... tp aku tak tahu sapa lah agaknya yg nak lead doa selamat nih... nampak gaya nyer jadi house warming party lah kot... hahaha... menu? hmmm... nantikan entry utk makan2 tu plak yer.... :-)

8 comments:

m t @ q a t a r said...

memang kuat makan pun.... kan perut tu dah boroi... hahahaha

zal said...

Perlu ke nak expose yg aku ni boroi... hahaha.... (jatuh lah saham...)

mr said...

zal,
saya akan ke doha dlm masa terdekat untuk bekerja. saya nak tanya pasal lesen memandu. adakah perlu saya bawa lesen international atau ambil lesen qatar.dan kalau ambil lesen qatar, berapa lama kah baru boleh saya dapat. kerja saya memerlukan saya memandu kereta. terima kasih.

nur said...

eh, i suka lah dgr ur background song... lagu ape tu ek?

zal said...

mr
Malaysia/International Driving Licence? 7 days only (if i am not mistaken, all foreign license valid for 7 days only, mungkin lah International License sampai 3 bulan tak sure)

Permanent Qatar license can only be obtained after got the ID (which may take approx 1 month). Before that, you can apply for temporary license. Utk dpt lesen kena eye check, take road test (incl parking n ujian bertulis) and pay certain amount of money (QR155 for 5 tahun lesen).

Temporary license valid as long as yr visa is valid. Can be renewed again when the visa is renewed. Once got the ID, just convert it into the permanent license.

(thanks to MT sbb provide this info... :-))

nur
lagu amr diab.. tajuk, tak ingat lah..

m t @ q 4 t 4 r said...

ooiiii... bagi info silap and credited to me? ish..

kalau dah ada lesen msia, tak perlu ambil parking test. Written test lagi tak perlu (ada ke?) Cuma kena road test and eye test je.

International License tak de special nye kat sini. Sama ngan non Qatari license. Apparently only US license, certain European countries and GCC countries je dapat special preference...

captainlukman said...

semekom..........

la kat doha jugak ke, kita pun sama lah stranded n keje kat sini kan, cama sronok? dah berapa lama?

zal said...

captainlukman,

salam...

baru lagi kat sini... dlm 5 bulan. ok lah... sekadar nak mencari sesuap nasi... :-)

MT,
hehehehe... i improvised skit... bg nampak susah skit nak buat lesen... (ye lah.. i dpt special treatment... tak tahu cara detail tu)