Thursday, January 25, 2007

Emails...

Sejak dua menjak aku kat sini aku rasa ada gak byk masalah keje aku timbul sbb kan email. Samada aku yg tak reti nak beremail (for working purpose) atau org lain (my bosses ok!!!) yg tak reti guna email. Kenkadang aku ni confuse gak benda2 ni… samada aku punya English koyak sangat atau aku tak faham apa org maksud kan atau org tak faham my str8forward email atau aku ni cepat skeptical dgn the email sender. Hmmm… ok.. aku bg 3 senario pasal problem email ni… (ingat ni interpretation aku… kalau org lain yg terlibat dlm kes aku ni mungkin lah dia rasa dia yg betul kan)

1. Copy n paste email exchange drpd 2 email thread yg berlainan dan create as if all the other email exchange tu dlm satu thread (apa aku tulis nih??? Tu lah sbb org tak faham English aku kot.. hehehe)
- mcm ni… let say satu topic tu dah dibincangkan berulang2 dan berbalas2 email antara beberapa pihak…. Boleh ker… satu pihak tu… membuat satu email baru dan meng‘copy paste’ bahagian2 yg dia rasa perlu sahaja dan hantar kat semua org… I don’t think so… email tak blh copy paste… patut dikekalkan all the email exchange yg wujud dlm satu thread kan… bahaya betul org yg buat mcm ni…

2. A personal email disebarkan kepada beberapa org yg tak terlibat.
- mcm ni… contohnya, aku bg report kat boss aku (sbb dia minta update dan dia dah promise takkan fwd my email tak tentu hala) yg ada bahagian2 yg masih belum bg report. Tp aku tidak lah detailkan reason bahagian yg delay tu tp aku cuma nyatakan mereka tidak siap lagi report. Tp boss aku menggunakan email aku tu dan hantar pada semua org termasuk bahagian2 yg dah siap report.

3. org yg guna email sbg pengganti bercakap kat telefon lepas tu salah anggap/salah faham apa yg ditulis kat dlm email. Without further discussion terus fwd the email to the ‘whole’ world termasuk org2 yg tak berkaitan… aku tak faham kenapa….

Sebenarnya susah nak terangkan secara bertulis masalah aku ngan email aku ni… mungkin aku ajer yg menghadapi masalah ni… org lain ok ajer… so aku kot yg patut berubah.. read emails properly…. Dan fikir the worse case scenario apa effect email yg aku hantar…

Terlajak perahu blh diundur… terlajak kata… org kata susah.. tp leh gak blh minta maaf dan tak leh nak jd bahan bukti (unless record kat tape) dan blh putar belit… kalau terlajak email… hmm.. ada black and white tau, blh jadi bukti court case dah lah nak recall pon tak sempat… hehehe…. Terpaksa buat public condemn atau public apology….hehehe…

(eh kalau korang tak leh nak faham aku punya senario kat atas tu... ignore kan ajer.. saje lah aku ngomel sorang2... tension tension tension...)

3 comments:

Anonymous said...

a-ah tak faham sgt..berbelit2..sorry..

k.ridz1 said...

uittt.. bahaya tuh... aku rasa thats politik dalam opis ko kot.

yang isu 1 tuh, ko tak salah... memang btol kalau email dalam opis mana boleh cut & paste cam tuh je... dia ikot apa yg dia paham.. maybe org lain paham lain kan...?

isu 2 & 3, ko kene hati2 la... takut orang ingat ko nak tunjuk bagus pulak... maybe in future ko takyah mention mana2 dept. just bg email bgtau ko tak dapat update bcoz ada dept yang tak update kat ko lagi... aku rasa cam tuh la...

or ko nak main politik opis ko sekali. ok gak... he he he

orale...

zal said...

anon,
tu lah kan... :-)

K.ridz,
yup... i guess i have to play the game lah... balas email dgn berhati2 n lengkap... so kalau difwdkan... kredit remain kat aku lah... hehehe