Monday, January 15, 2007

Move out...

*aku dah terfikir2 nak tulis something about myself (eh bukan satu blog ni citer pasal aku ke) yg lebih personal utk entry aku yg ke 100... which is this one... tp tetiba kena writer's block (hahaha... aku ni writer ke or can i term it as blogger's blog) aku tak tulis special entry tetapi cuma normal issue happening around me... *

aku dpt tahu yg sebuah company m'sia kat sini menghadapi masalah pembayaran bg projek yg dilaksanakan oleh company tersebut. setelah beberapa perbincangan dilakukan, namun tidak beroleh penyelesaian... dan duit bayaran masih tertunggak...

bagi mengurangkan kerugian, company tersebut dengan segera mengeluarkan/ menghantar pulang kesemua tenaga kerja mereka yg berasal dr M'sia... 50% akan dihantar pulang minggu ni... ada lah hampir seratus org... dan selain nyer akan dihantar beransur2... ooh pretty bad huh... kesian pada company, tp ada gak staff yg gembira sbb dpt pulang terus bersama keluarga...

itu lah deal ngan org arab, aku yg tak berapa tahu ni tak berani nak comment panjang dan tentukan who's right and who's wrong... tp yg aku tahu setiap masalah ada penyelesaian nyer jika kedua2 pihak sanggup berkompromi... tp jika satu pihak lebih mementingkan diri sendiri, tanpa memikirkan nasib sebelah pihak lagi... sukar lah nak berjumpa jalan penyelesaian... dan penyelesaian masalah patut dimeterai dgn perjanjian baru... supaya kedua2 pihak tahu apa perkara yg tak patut dilakukan bg mengelakkan pertelagahan/masalah berulang semula. jika ada pihak yg tidak mahu beralah, satu lagi pihak perlu buat langkah utk mengurangkan kerugian... antaranya... saman, berkeras juga... atau cabut lari...

apa lah aku mengomel ni kan.. hehehe...

5 comments:

MT@Q4t4r said...

hope those going back due to this situation have jobs waiting for them. or at least, some compensation from the company. Wish them all the best!

cik hajah fira said...

ape nehh?kate personal entry,bace bacee, ttba abes je..motif??

silent reader said...

update... update... we want update...

k.ridz1 said...

zal...

nih company you-ee-em yang ko citer tuh ke...

aku baru je masuk tender amik job kat company tuh... kat masia punya la...

zal said...

MT,
InsyaAllah... ada lah keje utk depa tu... tp yg best tu depa dpt cuti bergaji tu...

hjh,
ermm... nanti2 lah... we talk personal...

k.ridz,
yup... you-ee-em... rasanya kat M'sia depa ok kot. kat sini nak deal ngan pak arab lain macam skit...