Wednesday, January 24, 2007

The final 5...

Sepanjang minggu lepas aku terfikir2 nak beli kereta... fikir punya fikir aku pun keluar lah survey2 kereta mana yg best utk dibeli.... so nih top 5 kereta yg aku plan nak beli (my budget range...QR50k - QR55k).... tp korang jangan lah pertikaikan apa aku punya specification.. hehehe... sbb aku ni mmg malas skit nak kecoh pasal enjin sbb aku bukan nya nak beli performance car.... jd yg aku pentingkan... auto window, central lock dan CD (kat dlm kereta lah aku berpeluang dgr lagu melayu!!!) hehehe....

ooops.. sebelum apa2... aku tunjuk dulu kereta yg tak termasuk senarai top 5 aku... hehehe (not in particular order)

- t0y0ta yari5 / corolla...


t0y0ta blh dikatakan kereta paling laris di sini... merata2 nampak kereta ni.. oleh sebab itu.. kereta dia agak mahal.. utk yari5 1.4cc (agaknya lah) nih manual QR49k, kalau auto.. QR54k... dan semua kereta dia attached ngan tape player saja... dah lah tu.. nak kena taruh QR2000 deposit (refundable) pastu kena lah tunggu paling cepat pon hujung bulan 2 (utk c0r0lla)... therefore... REJECT!!!

- H0nda C R V..

hehehe.. aku nak beli kereta ni... tp sbb ada couple yg keje kat company aku dah beli dah (ye depa dah beli kete lagi cepat dr aku...!!!) so aku rasa malas nak beli kereta ni... hehehe... alasan... REJECT!!!

- n!ssan 5unny


ni lah kereta yg aku sewa sekarang... tak der CD, tak der power window... no central locking.. therefore REJECT!!!

- kereta f0rd ni....

mula aku minat gak nak pakai kereta ni... tp katanya hand built dan hanya ada beberapa biji jer kat dunia nih... dah lah performance car lak tu... so aku takut susah nak jual semula n nak dpt spare part.. so aku tak jadi beli... harga tak la mahal... QR800k... REJECT!!!

inilah my top 5 list....

5. H0nda C!ty.....

aku rasa korang tahu rupa kereta ni kan... harga QR53k. tp sebab dah ada pakai kat M'sia.. so aku tak nak lah beli kereta ni... in terms of pricing ok... plus ada CD plak tu.... REJECT!!!

4. Suzuk! L!ana

nama dia pelik kan.. nama gadis melayu gitu... harga QR49k for 1..6cc.. ada CD player... tp aku tak pernah nampak kereta ni kat jalan... so was was sikit.. lagipun tinggal sebijik ajer 1.6cc... dia buat keluaran baru with 2.3cc... (with the same body cuma beza spoiler dan alloy rim... for QR57.5k) beza giler cc dia kan.. so aku buat andaian yg 1.6cc ni mungkin under power... so aku REJECT!!!

3. F0rd F0cus...

salah satu kereta kegemaran aku suatu masa dulu... utk 1.6cc harga cuma QR50k!!! tp kereta ni simple ajer.. tak de CD... dan hanya 1.6cc... seingat aku kereta ni kalau 2.0cc br bagus... yg ni kureng kot... therefore.. REJECT!!!


2. M!tsubish! Lanc3r

kereta ni aku minat.. harga QR51k 1.6cc.. tak der CD tp aku suka... :-) but aku rasa tak popular sgt kat sini.. so mungkin susah nak jual semula... tp aku suka gak... hmmm tak sure nak reject ke tak??


1. N!ssan T!!da...

aku rasa ni lah kereta yg aku akan beli... aku blh kata kereta ni lah kereta paling popular kat sini selepas t0y0ta (aku maksudkan among kereta murah lah) ada CD player... for 1.6cc QR51k!!! aku pon malas nak fikir2 dah lah.. sabtu ni aku nak test drive nak rasa gak dia punya pick up kan... kalau tak bagus.. baru aku cek semula kereta 5-2 kat atas tu...
so bagi sesapa yg mmg pakar pasal kereta ni... jgn lah gelakkan aku punya specification ngan komen.. kalau bagus sgt komen lah pasal kereta2 1-5 ni.. dan bg recommendation.... :-)


5 comments:

m t @ q 4 t 4 r said...

tak kisahlah kete apa2.. janji ada. Beli cepat2... nak jugak jadi passenger.. asyik jadi driver je, tak best gak... :-))

Anonymous said...

Ford Focus tu very sporty. but since 1.6cc better TIDA tu sama jer kan.

MT- so dah plan kete aper nak ambik bila balik nanti?

-Razi-

Anonymous said...

amik la Honda Jazz pink..*wink wink*

k.ridz1 said...

aku rasa pasal cd tuh ko jgn amik kira sgt. kan sekarang ada mp3 player cucuk kt lubang api rokok tuh... boleh set byk lagu lagi... sambung ngan thumb drive aje...

1.6 ok la tuh... ko bukan nk pegi race... tapi the way ko citer cara orang sana bawak kete... maybe ko kene cari yg pickup lagi la....

ala... ko g je test drive.. ko tau le mana yg ko selesa...

zal said...

MT,
insyaAllah... sooooooon...

Razi,
yup... T!!da kot... nak test drive dulu... test power...

Anon,
hmm... honda jazz tak masuk dlm list lah... kereta tu murah sgt kat sini... org tak pakai...

K.ridz1,
kalau ikut hati nak beli yg sporty atau 4wd, tp 2 tahun ajr kat sini... rugi cash flow nak mebayar nyer...