Wednesday, June 27, 2007

Release...

Dulu aku pernah terbaca satu artikel ni... pasal lepaskan semua hatred dan saling memaafkan... kisah dia macam ni (lebih kurang lah)...

seorang cikgu ni suruh students dia (bebudak sekolah rendah lah) bawak beberapa biji kentang setiap hari... dan setiap hari jugak jumlah ubi tu bertambah... sampai lah students ni complaint sbb makin lama makin berat... dan makin lama makin busuk... so cikgu ni cakap lah... yang motif buat benda (kelakar) ni supaya students dia tahu, kalau kita bawa benda yang kita tak suka (perasaan marah dan benci) dan setiap hari bertambah plak benda kita tak suka tu... lama2 dia makan diri dan kita terseksa membawa nya... dan apa yang sepatutnya kita buat... ada lah memaafkan dan berhati mulia... hehehe... so tak lah berat mengendong benda2 tak elok dan busuk tu....

tapi kan.. kalau kita je asyik please orang... memaafkan... berhati mulia... ber baik sangka... sabar... susah gak kan... instead of buat semua tu... apa kata... kita marah balik... tengking balik... and buat new deal... so the other party sedar kesilapan dia.. dan sama-sama tanggung... dan sama-sama paham... tak gitu??? baru lah keadaan makin harmoni... dan tak der sapa benci sesapa... luahkan... jangan simpan dalam hati...

4 comments:

ZEYN DI INVIDIA said...

*ahem* *ahem*

zal said...

Zeyn di invidia
:-)

mt said...

hmm.. memang kita digalakkan memaafkan orang lain, tapi kalau org yg kita maafkan tu tak pernah "learn" dia punye mistake or not even realizeit, macam mana?

i think the best way is to confront and let it out... puas hati.. maybe selepas tu kita terasa "what have i done?", tai untuk kebaikan bersama gak....

zal said...

mt
agree... and masa confront both kena open minded lah... kalau ada yg defensive... susah gak kan...

lagi teruk... kalau bila confront, the other party senyap jer.. buat dunno.. lagi bengang kan