Monday, April 30, 2007

The runaway DQ!

Sebenarnya bukan senang nak keje kat luar negara ni, aku bukan bercakap hanya melalui pengalaman aku, tetapi pemerhatian aku atas orang-orang sekeliling aku.
menurut kata member dan pengalaman aku sendiri, memang tempoh awal nak adaptasi diri dgn kawan-kawan baru, suasana dan tempat tinggal baru dan tempat keje baru memang perit. tambahan pulak, orang-orang disayangi jauh... memang tempoh sebulan pertama atau mungkin 2 bulan pertama, ramai yang mengeluh.. terasa macam nak balik negara asal... terasa mcm menyesal dan pulang awal...

memang susah nak adaptasi awal, selalunya jika tak tahu ke mana penghujung nya... iaitu sampai bila... terutamanya mcm kat sini, terlalu banyak ketidaktentuan (uncertainty), baik dari segi sistem dan peraturan juga kerja kat office, sistem kucar kacir, job scope jangan citer lah... keje jadi bertangguh, perancangan kelam kabut akibat nya hilang motivasi keje...

sudahlah hilang motivasi keje, kehidupan selepas office hour pun tidak memberangsangkan. tak de tempat yang best, kengkawan baru yg baru nak kenal-kenal, dan kerinduan kat orang jauh. kalau yang sudah berkeluarga lagi lah... tak tahu macam mana dan sampai bila berjauhan dgn anak bini... susah...

tp, pada pendapat aku, semua ni memang sepatutnya dah difikir masak2 sebelum buat keputusan berhijrah... dan sepatutnya dianggap sebagai cabaran permulaan penghijrahan... pengalaman...

tp nak jadi cite semlm aku hantar kawan aku yang lari dari D0ha ni... walaupun baru 2 bulan je dia jejak kaki di D0ha ni, without bg resignation letter dia cabut jer... tak tahan dah keje kat sini... dan rindukan life yg lebih happening kat KL... tp dia bernasib baik lah... katanya dia dah dapat offer dr company dia keje kat KL dulu... good for him... dan lucky him jugak, dia keje sini atas business visa, so tak perlu permit utk keluar negara daripada sponsor/majikan kat sini...
so semlm, lebih kurang jam 9pm dia membuat keputusan dan call aku minta tolong hantar ke airport... rushed kemas beg dan terus ke airport jam 11pm... utk ke DBX... then balik KUL... dgn tiket tak tentu dpt ke tak, gamble jer... hehehe... tp jam 3am tadi aku dapat sms dari dia yang tiket dia dah diconfirm dan dapat terus balik KUL dari DBX... alhamdulillah semoga selamat...



I'm on my wat 2 KUL now. my flight all ok DOH-DBX-KUL. got my seats
confirmed. thank u 4 helping me all this while. i appreciate everythg u've done.
May Allah bless all of u. keep in touch. apology any wrong doings, halal mkn
minum, lebih kurang. I'll c u in KL. thanks again tcare fren.

to my fren, semoga tercapai apa yang diimpikan... lepas ni buat decision betul-betul, fikirkan masak-masak sebelum keputusan dibuat... walaupun baru sangat kita kenal (baru 2 bulan) kita dah share a lot of stories (although ko share byk lagi benda ngan member sorang lagi kan hahahaha....) anyway... c u in KL bila aku balik nanti... insyaAllah


kat KL tak der ke twix ni?? hehehe

9 comments:

MT said...

he is on tourist visa actually. Just renewed for another month last week.

If u r in the country within 30 days of yr arrival, no need permission (exit permit) to leave the country.

Good luck to him!

kesunyian le sorang tu kan..kan... baru je nak kenal rapat.. hahahaha

good to know he's not stuck at DXB. His flight departed 958hrs local time today...

zal said...

MT
hehehe... orang tu akan balik KL lah jugak...

lucky him kan... :-)

Ard said...

yes it's not that easy, i guess it's true wat they say about the first 3 months and 6 months thingy..
but if he got better offer in KL then bette off for him to go back.

Syaf said...

TWIX! I love TWIX! hehehe...I can only get it @ 7-Eleven.

zal said...

ard
yup.. the most difficult part was the first 3 months...

syaf
i don't know that, i tot we can get twix elsewhere as well...

Anonymous said...

twix ada kat kl..even in bintulu rm2 lebih je satu bungkus. Tu coklat fav kak long..but i ate it only when i'm in the 4 seasons country..sbb rasanya sgt nikmat kala dimkn d dlm cuaca sejuk..kalau panas tak best sbb caramel dia cair...anyway i had my cravings for twix satiated while backpacking in germany dulu. I bought one whole big pack and share it with along..best!

zal said...

kak long
u know masa saya first time jumpa along kat UK dulu, the first thing my money went to was beli Twix kat train station, sbb masa tu... tahun 1994 tak wujud twix kat m'sia... :-)

Ezwan said...

Dah selamat balik pun..i miss all u guys...hope to hear if any of u balik KL ok..jgn lupa dah!

zal said...

Ezwan!!!
best nye best nyer.... insyaAllah.. suruh lah deeba panggil aku balik kl...