Tuesday, October 24, 2006

Suasana hari raya...

memang tak dijangka... aku menghadapi hari raya disini dgn langsung tidak memberikan apa2 harapan... aku ingat selepas solat (aku pon ada jugak terasa aku tak dapat g solat) aku akan balik ke umah dan rehat sambil melayan internet. tetapi, sebalik nya yang berlaku.

permulaan hari tidaklah begitu memberangsangkan... sebangun ajer aku dr tido terus lah on internet, lepas bersiap nak ke solat jam 7am, aku sempat berbual ngan mak n adik aku. ngan mak, aku memohon maaf ringkas ajer... dia kata kat umah tak bertukar langsir, takder rendang, tak der apa2 n umah pon tak bersiap... katanya sebab aku tak der kat sana... ish sajer ajer nak bagi aku sayu... so aku pon ringkaskan memohon maaf, tak nak lah sebak depan mak... hehehe... sedang aku berbual2 aku dpt msg yg transport utk ke kedutaan M'sia ada problem. alamak! (aku da mmg tak mengharap pon dpt g sembahyang)... tp sebelum mengalah... aku pon menapak ke jalan besar sambil menanti2 kalau ada teksi. ooh tak sampai 3 minit ada teksi utk aku.. gembira tak terkata... dgn QR16 aku sampai ke kedutaan awal dr org2 lain... (btw, kawan yg menjanjikan transport tu, tiba di kedutaan selepas solat raya, dia tak nak tumpang teksi aku)

camni lah tempat aku sembahyang raya... nih masa khutbah raya... ada lah dekat 200 org gak dtg sembahyang raya nih...

nih tengah beratur (tgh panas) nak ambil makanan. masa ni lah kenal2 org dan ada dah seorang dua ajak datang beraya umah depa...
macam masa sekolah asrama, org2 sibuk menyenduk2 makanan... Alhamdulillah... ada jugak aku suasana raya kat sini.. :)
ni lah lauk2 masa makan kat embassy... ada rendang ayam and daging, makan ngan nasi putih ajer... cukup bagus lah kan... :) ooh by the time aku ambil lauk tu nasi impit tinggal beberapa ketul ajer... tp ada lahkuah kacang... being me yang tak der lah kemaruk rendang n lemang... so tak kisah lah... :)
so macam tu lah beraya kat embassy... awalnyer aku ingat pastu nak balik ajer.. rupanye ada lah 2-3 org ajak beraya... so aku dengan suka rela nyer mengikut ke umah pertama i.e. umah awek2 qatar airways... mulanya aku sorang ajer nak ke sana... alih2 ada 5 org lagi nak ngikut... aku end up join the 5 org bebudak (panggil bebudak sebab suma lagi muda dari aku,keje U E M n Ga-muda)... we end up abt 1 hour plus kat sana. ok lah ada lemang rendang nasi impit n kuah kacang...
beraya ngn 'dumb blonde' ada 5 stewardess kat situ... yg mengajak aku tu yg kat depan baju biru. naper aku panggil 'dumb blonde', ada ke patut belakang2 aku depa (those stewardess) tu kutuk aku kononnye aku nak impress depa n mengaku aku keje AJI... siap cakap... hmm... alah ntah2 keje construction ajer... ish... apahal lak aku nak impress depa kan... bengong kan? anyway... thanks for the food ya!
pastu ketua rombongan aku... (lelaki baju putih yg duduk) ajak ke umah Ga-muda. aku ikut aje bagai org hanyut... ooh... group yg aku ikut nih terdiri dr lelaki baju kuning air sebelah aku, 2 perempuan baju merah n ungu yang kat kanan sekali dan jurugambar. kat Ga-muda ok ler... ada rendang lemang nasi lemak biskut raya dan dodol... but me dah makan banyak dah... so amik sikit2 ajer lah... but rendng dia sedap... org Ga-muda nih baru 6 bulan ajer kat sini.. tp dia buat open house ajak semua org Ga-muda... aku sebagai org hanyut... ikut ajer... hehheeh
pastu kitaorg ke Doha Jadeed, tpt org2 U E M. ooh yg nih open house org bujang... semua lelaki... tp best lah jugak... ada serve sup tulang lagi... hehehe... sambil2 makan tgk citer p ramlee... hahaha... kat sini mostly semua worker U E M yg duduk kat town house... ramai lah depa dtg melepak... sini kejap ajer.. aku pon dah penat... tot of nak balik ajer pas tu...
then masa nak hantar aku balik, aku dpt tahu yg group aku nak ke umah org Que Pee... (Qtr Petrol)... hmm.. instead of balik umah aku ikut ajer lah... wah... nih mmg umah best... gaya macam umah org2 kaya kat damansara... very proper open house... tp kitaorg dah sgt terlambat... sebenarnya kalau kitaorg g selepas solat raya siap ada satay lagi... hehehe.. tak per lah... kat umah ni da pelbagai juadah... dr yg benda wajib + soto ayam, coklat kek, cheese kek n loads more.. org dah 7 tahun kat sini... n umah pon proper... ok ler... :) end up rupanya dah jam 3pm... wah aku rasa kat M'sia pon aku tak pernah g umah2 org aku tak kenal dr pg sampai petang... hehehe... seronok... aku pon dihantar ke umah n the group pon balik... :)
thanks to all the host rumah terbuka nih... tp aku ada gak nampak sikit politik org M'sia nih... (nanti lah aku citer kat entry lain)... tp satu benda best nyer masa jalan2 nih... aku sebagai org hanyut yg keje kat company glamer... setiap kali aku kenal diri sebagai org AJI... aku akan ditalukan ngan banyak soalan... semua sibuk tanya itu ini.. glamer sekejap... hehehe... kat umah Que Pee pon... masuk2 ajer dah ada org laung.. ohh budak AJI dah sampai... hahhaha.. glamer lagi...
jam 8pm... aku dah tido dah semlm.. penat.. hari nih nak g keje lak... mmg me decided utk keje... buat per pon cuti lelama... insyaAllah hari nih start posa 6.... anyway, i had so much fun semlm... seronok... mlm nih... akan call org2 M'sia yg baru sambut raya hari nih.. :)

4 comments:

mt@malaysia said...

rumah cabin crew tu nampak macam rumah Ju je? kat Al-Nora compound kan?

anyway, glad u meet some Malaysians there. Hope u r getting better now.

zal said...

tuan rumah is the girl in blue baju kurung. kat depan phoenix gym. Al-Muntaza area.

ok ajer sini... Alhamdulillah.

Anonymous said...

zal...rumah mak tak berseri raya tahun nih...kat depan tuh tak bersiap langsung...langsir pon langsir zaman dolu dolu..takder dah bunga orkid kat dlm rumah!..:((

zal said...

:)

nanti raya haji lah baru berkemas :)