Monday, October 30, 2006

New apartment... more complaints...

Hari Sabtu malam Ahad sudah merupakan hari pertama aku tido kat apartment baru aku. Sebelum balik ke apt. aku ajak sorang kawan aku (yg ada awek keje Qa+ar Airways tu) ke Carefour. Tujuan nyer adalah utk membeli cadar, selimut dan bantal. Ye lah apt aku nih pon bukannyer ada semua benda tu. Habis lah QR150 nak beli benda tu. Bukanlah kira mahal nih, kalau ada 5 kelas harga kiranyer nih kelas ke empat (kelas pertama yg terbaik). Aku tak kisah sgt, kalau tak bagus sgt beli lagi (mcm byk duit kan…)

Dah lewat mlm lebih kurang jam 11 baru lah sampai umah. Dah pasang cadar semua dan bersedia utk tido, tetiba tekak plak rasa dahaga, aku keluar bilik kejap ke dapur nak minum air. Bila keluar bilik baru lah aku perasan lantai luar bilik aku dah basah sebab ada air keluar dari aircond (kat sini org panggil A/C) bilik aku… bukan nyer sikit… kira byk lah jugak. Aku pon turun bawah, buat complaint… panggil org (sekuriti) cek… isi form… cari baldi… then selesai. Bayangkan semua nih dibuat jam 11.45mlm … dah 12.15 aku pon usaha balik nak masuk tido.

Sedang2 aku nak lelapkan mata aku dgr bising sgt construction umah sebelah… mmg hebat construction semlm. Kat sebelah apt aku nih nak dibuat bangunan residential lagi. 24 jam bekerja org2 nih… tgh2 mlm pon gigih. Tp kat sini mmg gitu caranyer, ye lah siang2 kat panas. Hmmm.. riuh rendah dengar bunyi besi2 tu… sbb masih lagi stage awal2 nak buat foundation… bunyi besi ajer lah…. tp disebabkan aku pon penat… tak kisah dah semua tu… tido ajer… esok baru aku nak buat complaint… (hahaha.. kat sini itu ajer keje aku… complaint complaint complaint)

Kat office semlm aku pon membuat segala complaint… seperti biasa semua nyer dijanji utk diperiksa tgh hari tu jugak.. kalau tak pon ptg… ye lah tu… janji korang nih mana lah boleh pakai dah… aku dah lali ngan janji korang nih… apa leh aku buat pon.. yg aku tahu esok aku mesti akan dtg sini lagi… takkan ada dibuat nyer…

Seperti yg aku jangka mmg tak kemaner janji pak-pak (dan minah2) arab tu… takkan kemaner nyer… utk pengetahuan… aku dah tak lagi nak menyibuk2 nak tanya pasal gaji aku yang tertangguh dan ID kad aku dah… nanti2 lah… aku dah penat bertanya… sekarang aku nak focus utk settle kan umah dulu… (betul ke priority aku nih… ntahlah… itu pon aku dah malas nak fikir)

So malam nih lama skit aku kat apt nih. Aku tgk2 semula arrangement nyer, kalau benar aku akan dok sini… ada beberapa perkara aku nak ubah n susunatur semula. Barulah rasa lebih selesa. Selain daripada masalah AC tadi tu, tv aku pon tak der aper2 siaran. Yg ada cuma tayangan nombor2 utk ambil pelacur… (ntah apa2 lah negara arab nih)… hmm.. esok kena lah aku buat complaint lagi… byk sgt aku complaint sana sini kan… blog nih pon jadi tpt aku nak meluahkan tak puas hati aku… hehehe… drp aku asyik fikir negatif sajer, aku terfikir nak tulis pro dan con aku dok umah nih berbanding apt lain yg AJI ada….

-ve
1. takder internet, tv channel hampeh, dan masalah A/C
- kalau umah lain internet dan tv pon rasanyer lebih kurang kot. Tp both nih Cuma jangka pendek sahaja, few rounds ke admin insyaAllah settle. A/C nih kalau tak settle… aku akan request utk pindah lagi.

2. bilik mandi ada satu ajer di master bedroom, kalau ada guest nampak nyer kena lah ganggu master bedroom.
- berapa lama lah agaknyer aku akan ada guest kat umah nih yer.. in total sebulan setahun?? Kalau ada pon mestilah sedara mara atau kawan rapat… so tak kisah lah kot…tp cuma aku mungkin terpaksa melupakan idea utk menyewakan bilik tu kepada org lain atau mengajak kawan keje AJI tinggal serumah (dan kemudian share housing allowance dia). Tp kalau dapat dlm 3k sebulan sebagai extra, ok kot share2 umah dlm keadaan camnih… byk 3k tu!

3. suasana bising disebelah umah… byk sungguh construction kat sekitar nih.
- bising memanglah bising… tp kalau dah ada tv, ada lagu… tak kisah kot… alah bias tegal biasa… lagi plak… aku rasa tak der sapa yg dtg umah aku kat kota damansara complaint yg umah aku tu tak bising. Mesti depa complaint, tp aku ngan razi dah tak dgr pon bunyi bising tu. Anyway, aku rasa sesapa dengar dengkur aku mungkin lah lebih terganggu dr bising construction tu… (positive thinking nih)

4. kecik lah jugak kiranyer apt nih nak kena re-arrange…
- nih aku tak leh nak tolong… ish bersyukur je lah ngan apa yang ada… tp kan kalau2 lah disuruh pindah… hmmm.. kalau dpt dok villa besar jugak… then ada swimming pool tapi jauh skit lah dr ofis. Berdoa ajer lah supaya dpt villa insyaAllah. Kalau dpt villa br kira besar, kalau setakat pindah apt lain… tak kemaner besar nyer. Sama ajer. Ish ikut kontrak aku mmg dok apt jer, bukannyer villa.


+ve
1. dekat ngan office, kalau naik teksi QR7 max (but jalan kaki ambil masa 45 minit lah).
- apt/villa lain paling murah aku rasa QR10… tp itu nasib baik lah… selalunyer QR15.

2. aku tak berapa pasti jaraknyer dgn deretan kedai yg terdekat, tp rasanyer blh lah berjalan ajer… kalau terdesak nak ke Ra-mada junction, blh jalan kaki dalam 30 minit. Ok ler tu… nak ke Corniche pon tak der lah jauh… but still kena lah ambil teksi jugak.
- yg lain tak de lah dekat ngan corniche, tapi kan… kalau dah ada kete mana2 pon ok kat D0ha nih.. bukannyer besar sgt… dr hujung ke hujung 30 minit ajer…max!

3. semua dah fully equip, ada microwave lagi, and ada separate washing room.
- microwave kalau diperlukan sgt, blh beli ajer… tak mahal… separate washing room pon bukan blh guna utk buat mandi…

4. setakat nih tak susah dpt teksi lagi (insyaAllah, kalau jadi arrangement pagi tadi, aku akan ada driver sendiri)
- make no diff kalau dah ada kereta

alamak… aku dah confuse… apa yg bagus nyer aku dok sini nih.. and apa yg tak bagusnyer… hmmm.. ni lah caranyer aku habiskan masa kat umah nih… tulis benda bukan2 kat blog.. sian korang baca… btw, jangan ingat aku tulis semua nih kat ofis… aku tulis kat word, kat office aku upload ajer…

kesimpulannyer, malas aku nak fikir dah… kalau A/C nih blh dibaiki aku akan dok sini, kalau tak leh… aku ciao… ke mana…. Ke VILLA (kalau depa bagi). What say u??? any pendapat??

3 comments:

mt@malaysia said...

When I first moved to my apartment, I complaint as well. I guess sebab semuanya baru and I just about to make myself comfortable there. If u see my apartment, kiri kanan ada construction - lama2 ok le.. kedai kan banyak kat Philippine School tu..

Villa - kalau dapat, most probably u share with others. Most villas have 4-5 rooms. And chances that they are far from the city.

Anyway, insyaAllah see u tomorrow [as much as I dont want to go back to Doha.. :-)]

zal said...

wah.. dah nak balik dah...

welcome back!!!

Anonymous said...

Zal, tengah meyusuri blog hang... aku nak gi Doha awal Jan 07. dapat kerja kat sana... macam hang la... camna aku nak email hang... banyak benda aku nak tanya nih. contact aku syalleh_karimyee@yahoo.com