Saturday, October 21, 2006

Duit raya...

minggu lepas (hari ahad 15hb) aku tanya dept's secretary pasal gaji... ye lah dah sebulan keje sini.. nak tahu gak pasal duit.. lagipon duit yg tinggal kat dlm poket masa tu ada lah QR200... fikir2 cukup sampai hari raya ajer lah.. so harap2 dpt lah gaji minggu nih. then secretary tu confirm by 18th semua org dpt gaji.. awal skit bulan ni sbb nak raya kan..

so on the 18th aku tanya amesh, dia confirm duit dia dah masuk.. so aku ngan confident nyer happy lah.. blh lah aku buat transfer... dah janji ngan MT nak belanja dia sempena duit gaji pertama aku kat sini... plus, hari selasa 17hb tu.. aku dpt cek claim excess luggage aku... alhamdulillah.. dpt duit serentak.. leh jugak transfer nanti ke M'sia.. bg duit raya kat mak dan ayah....

dgn gembira nyer 19hb, masa office, aku pon ke 'your local bank'... nak buat transfer duit dan bank in kan cek tu... sesampai jer kat bank aku beratur ambil atm kad aku, then buat TT... setelah habis isi form aku serahkan pada kaunter tp sebelum proses aku tanya, ada ker duit dlm my akaun... ooh no!!! tak der duit katanyer... ooh then i mintak lah balik my form. gosh.. i dah bengang dah.. anyway... before balik i deposit dulu my check.. katanya petang nih, check tu clear lah... fuh.. at least ada lah duit aku nak guna minggu depan...

aku terus call office, then aku dpt tahu HR decided not to give my money now, lepas raya baru dia bg... dalam kepala otak aku masa tu bengang jugak lah... sbb HR buat hal lagi... tp tak kisah lah... lagipon duit aku cukup sbb ada duit claim tu... duit dlm poket yg hari tu 200 dah tinggal 100 lebih skit kat dlm poket... cukup lah kan.. malas aku nak buat kecoh...

nak jadi cerita... mlm td 20hb.. aku pergi lah ke atm machine nak keluarkan duit... alih2 tak cukup balance... bila aku cek balance... 00.00... no money in my account, check tak di proses semlm... alamak.. duit dlm wallet exactly QR112... aku ada 7 hari sebelum bank bukak next thursday... but macam mana pon.. HR tutup until the coming sunday 29th.... susahnyer hidup... QR112 nak diguna utk 10 hari.. kurang lebih QR10 sehari... hmm.. cukup tambang teksi g keje ajer lah nih... mcm mana nak buat ni.. aku pon tak tahu.. nak pinjam duit org pon tak tahu dr sapa nak pinjam... ni tgh fikir2 kalau tak der lah kenderaan nak ke embassy, jawabnyer tak der lah aku ke sana pagi raya nanti... mcm mana nak ke sana... mana ada duit nak bayar... :(

n paling aku ralat... aku tak blh nak bg duit raya kat mak ayah aku tahun nih... :(

3 comments:

MT@Malaysia said...

[sigh] apasal tak cakap before I left? Do you have money in your Malaysian bank i.e. Maybank? You can withdraw from any ATM using yr Maybankard. Just ensure you already activate yr Maybankard for overseas use.

~MT @ Malaysia

zal said...

It's ok. I will get some masa kat office this Sunday insyAllah. (sigh) I don't expect this will happen anyway :(

zal said...

Alhamdulillah... my boss give some advance money for me to survive another couple of weeks insyaAllah... :)

but still no money to send back home for duit raya... :(