Sunday, October 22, 2006

the final day of Ramadhan...

aku g ke masjid semlm dr rumah MT, nasib baik lah duduk umah dia (fyi, MT dah balik M'sia Rabu sudah, aku menumpang n buat macam rumah sendiri - tak malu) dekat sikit utk access ke tpt makanan, mudah ambil teksi dan ada masjid dekat situ... umah pon dah lengkap... especially peralatan paling penting, internet ada. Selepas solat isya' imam bertanya kat qariah masjid sesapa tahu bila raya, boleh ke macam nih... tanya begitu ajer... then ada sorang mamat nih kata dia dpt tahu dr news/radio/media al-arabia yg hari isnin baru Eid... then imam pon ajak lah semua org solat terawikh... (fyi, semua conversation antara imam dan qariah tu serta jawapan mamat tu pada imam dalam bahasa arab... aku teka2 ajer lah maksud nyer... hehehe)

selepas solat terawikh aku dah berjanji ngan MM (org s’pore tu) utk ikut dia dan kawan dia Ellie (bukan maksu aku, tp org Filipino keje nurse kat Hamad Hospital) utk pergi tgk2 kereta Toyota kat Toyota showroom… nak pergi beli kereta katanya. (Aku biasa lah bukan ada aktiviti sgt, nak sembang2 ngan org M’sia thru internet org M’sia pon kebanyakannya dah tidor by then, lagi pon sepanjang weekend aku dok online depan my laptop dr celik mata sampai buka puasa… cukup ler tu.. nih kira masa utk menggerakkan sendi2 lain plak… nanti lama2 sendi jari aku ajer besar… hehehe) so aku pon ikut lah depa, dlm kepala nih terfikir lah jugak blh gak aku tgk2 kereta yg sesuai utk aku…

sesampai ajer di Toyota tower tu… si Ellie nih terus tgk Toyota camry yg harganyer lebih kurang QR62k. sebenarnya ellie nih tak berminat ngan kereta Toyota, dia mmg dah aim Honda civic yg harganyer QR66k (takde accessories) or QR72 (with accessories). Tp dia nak jugak tgk2 kalau ada kereta yg sesuai. Masa kat Toyota nih terjumpa lah kawan sekerja ellie, pinoy jugak tapi lelaki, nama nyer Maki. Dia pon nak beli Honda civic macam ellie tp nak perlukan urgent (kata dia lah) tp Honda only available lagi 3 bulan. Hmm… dia pon tak berminat Toyota sebab Toyota taruh normal cassette player… dia mahukan cd macam Honda. Hmmm… dari bual bicara dua dua pinoy nih… nampak gayanyer byk duit depa nih… si Maki siap mengaku dia ada cash QR70k and he’s filthy rich… but there’s no car available… setelah fikir2 depa pon nak cek kete for rent, tp on the way out mata depa terpana dekat satu camry grande color gold QR79. Maki nih pon tanya minat kan kete tu, tp malangnya kete tak jugak available… dengan hampa terus ajer ke rent-a-car place.

Dlm melihat gelagat nurse lelaki Maki tu, aku belek2 gak Toyota yaris… a simple car not very pricey. Actually yaris nih kete Toyota paling murah. Harga 49k manual, auto QR54k… rasa nyer kalau ada rezeki nak beli kereta mungkin aku nak ambik yg nih… tp kalau aku beli pon… mungkin lah bulan Januari, lepas asia games. Aku pon kena allocate time utk siap kan ID and driving licence lagi kan… aku berkira2 jugak berapa aku kena bayar sebulan kalau aku ambil kete nih… hmm… mau 2,500 ke 3,000 abis sebulan… pastu congak2 kalau lah harga kereta depreciate 15% setahun… ada harapan aku hilang 30% masa kete tu nak dijual balik nanti… so aku akan cuma dapat lebih kurang 34k – 38k. kiranyer, secara purata aku cuma berbelanja 15k utk kereta utk tempoh 20 bulan… i.e. 750 sebulan… minyak lagi… ada lah 900 sebulan… wah reasonable gak nih… kalau aku naik teksi pon aku kena belanja 600 sebulan (approx. QR20 sehari) itupon hanya budget utk g keje, belum lagi kalau nak pusing2 lebih2. ok lah… nanti dah siap ID baru ler aku sambung fikir pasal kete nih… kat sini tak leh nak rancang2, semua tak leh nak harap… bila tiba masa baru fikir betul… hehehe (me being a fast learner).

Ah… melalut lak aku… berbalik semula pada citer ellie tadi… sesampai ajer kat rent-a-car room kami disuruh ke sana sini utk mencari staff yang urus bab kete sewa nih… setelah ellie berbincang, depa set at QR500 per week/2k sebulan… tanpa fikir panjang terus ajer diambil sebiji Toyota camry utk seminggu… mudah ajer kan… tu lah… mmg org keje nurse kayak at sini. Si Maki nih plak aku dpt tahu yg dia pon sewa kete, sementara dia beli kete baru (Honda civic/peugot 206)… dia sanggup bayar QR100 sehari… hmm… mmg filthy rich kan…

Malam lepas settle semua dlm 10.30pm, MM ajak aku makan kat Ponde-Rosa. Buffet style restaurant for iftar, dia nak belanja katanyer… aku terima kasih ajer lah kan… org nak belanja… sedap jugak, blh dtg lagi nih… makan dlm sejam… pastu aku pon gerak ler ke umah MT jalan kaki semula. Dlm jam 12 pm… aku pon tido…

Hari nih aku kena g keje, ye lah, dah tak dapat nak ke mana2… baik lah aku keje kan… tp aku tertinggal lak laptop kat apt aku… menapak lah aku dari apt MT ke apt aku… ambil masa dlm 20 minit… dekat jugak, cuma kalau tgh cuaca terik, teruk gak ler… aku tgk2 skit umah aku, ada byk gak perkakas nak beli nih… antara nyer…
· Rice cooker
· Pinggan mangkuk + fork & spoon
· Periuk belanga + sudip n senduk
· Baldi / bekas letak baju kotor
· Ampaian utk sidai baju
· Bantal + sarung bantal 4 biji
· Cadar utk 2 katil single n 1 double bed + selimut
· Penyapu, mop, bakul sampah
Tp yg paling penting of course kena wujud kan ADSL for internet dan my cable tv channel… selagi tak der dua nih… mati kutu aku…

Hmmm… nampak sangat lah aku tak buat aper2 kat office hari nih… hehehe… ni kat office nih.

Malam nih plan nak ke Mega-Mart, nak beli ayam buat masak for esok, seekor cukup lah. Pastu nak beli jus and roti. Nak jugak lah merasa makan lain selain nasi n goring telur kan… iftar tonight, mungkin kat tempat yg ada terima kredit card… sebab cash aku pon dah kurang kan… mlm nih nak ke masjid solat isya’ tak pasti lak ada buat takbir ke tak… hmm… harap2 nyer tak der lah aku bersedih2 mlm nih… tp aku excited jam 3pm nih… nak tahu org M’sia raya hari aper… kalau lah esok jugak… jawab nye malam nih akan dihabiskan calling2 org M’sia yg tgh sibuk2 nak prepare raya… ye lah sehari lebih awal dr dijangka… so bg org2 M’sia yg aku ada no teleponnyer… bersedia lah aku call malam nanti… hehehe…

Eid Mubarak!!!
(p/s panjang nyer aku berceloteh nih... hmm... org byk cakap tapi takder teman nak bersembang, camnih ler gaya nyer... :))

--------------------------------------------

oops... update sikit... my boss naef ajak me for iftar tonite... ada iftar kat new building katanyer... plus he offers to send me home after the iftar... wah.. totally not a bad deal... maybe i can use the opportunity to have a small chat with him, to push the HR for my salary... btw, i know the reason of kenapa gaji aku ditahan, ini semua sbb kes kontrak aku yang aku citer dulu... hmmm... tak habis2 kan kes nih...

2 comments:

mt@malaysia said...

Maki nama dia? Hmm... I remember a cabin crew from Japan Airlines name Maki as well.. but a she not he. :-))

Nak beli kereta tu, shop arnd first le. Toyota is the lead car manufaturers in teh Gulf.Middle East. So, 2nd hand value may be good. Why dont u ask whether they (Toyota) willing to sell those rented cars after the games?

zal said...

He introduced himself as 'Makï' but i don't know how exactly to spell his name.

yeah... i only plan to buy after the games...