Sunday, September 02, 2007

Travel Report : BAH (1) The itinerary...

Dah lama aku tak keluar Doha ni... last sekali masa g Muscat few months back... since MT dah nak kena keluar dari Doha nak renew visa dia, dan dia pula mengajak aku g sama... apa lagi.. pantang diajak.. aku ikut jer... tempat nya tak jauh Bahrain... harga tiket dari Doha QR660 naik Gulf Air... atau QR740 naik QR... so the cheaper the better...

banyak kali aku dengar orang citer pasal Bahrain... among others...
  • negara arab liberal yang mana ramai pak arab dari Saudi turun sini utk menghabiskan weekend... liberal=terbuka, makna nya ada outlet jual arak selain kat bar di hotel... dan ada pelacur.... hmmm.. sejauh mana terbuka tu?
  • negara yg kecil tapi sudah lama membangun, terutamanya on financial sector

a little bit brief on Bahrain.. negara ni dekat jer... 20 min penerbangan dari Doha... menggunakan matawang dinar 1 BHD = 10 QAR (9 MYR). ibu negara Manama.. ada 2 main island, Bahrain dan Muharraq... nak tahu banyak pasal bahrain cek kat Wikipedia... hehehe...

Aku tak de lah berapa plan sangat pasal trip ni... sebab cadangan nya pun nak spend cuma lebih kurang 30 jam saja kat sini... cuma flight dan hotel jer pre-book... so camni lah itinerary nya....

10.00 am - berlepas dari Doha... tapi flight delay ke jam 10.30am... actually bukan berlepas jam 10.30am pun... lewat lagi... penerbangan 20 minit dapat biskut masin n air oren... (nak citer detail pasal flight... tgk blog MT...). Ni my first experience naik Gulf Air... kapal terbang pergi ni besar gak.. tp gaya stewardess nyer macam malas skit...

11.30 am - tiba di Muharraq, terus berusaha mencari kereta sewa... agak malang.. tak der kereta kecil utk disewa... ada pun kereta slightly besar dengan charge BHD14. MT negotiate, dapatlah guna kereta ni sehingga jam 3pm esok nya... masa arrange nak sewa tu, car rental company tak accept MT punya lesen, sbb lesen sementara... so aku lah kena drive the whole period kat Bahrain ni... no hal...

1.00 pm - on the way nak ke hotel, kitaorang singgah kat National Museum of Bahrain... to get some idea on Bahrain ni.. sejarah... culture etc.... bayaran masuk BHD0.5 jer... it's a must visit according to travel guides.. so kitaorg g lah...

Next... check in kat hotel... based on review kat dalam internet, ni lah hotel paling murah yang terbaik kitaorg jumpa...

lepas lunch... kat KFC jer.. harga KFC kat sini lebih kurang sama jer ngan KFC kat Doha.... kitaorg meneruskan perjalanan ke beberapa tempat i.e. Riffa Fort, Litar F1 Bahrain, jambatan Bahrain-Saudi dan Seef Mall.. Malam dinner kat HRC. sambil pusing2 tu tengok-tengok jer lah sekeliling kan....
Hotel yang kitaorang tinggal tu dekat sangat ngan souq... so pepagi hari sabtu... lepas breakfast terus jer pusing-pusing souq... then g ke Bahrain Fort then ke few other malls.... sebelum balik, sepertimana jalan-jalan ke Muscat, kitaorang singgah kat masjid paling besar di Bahrain.

Walaupun sekejap... less than 30 jam pun... rasanya cover gak seluruh bahrain... maybe we have missed few tempat-tempat... kalau ada satu hari lagi... sure tak rasa penat sangat nak cover semua... anyway, aku blh drive around Manama tak perlu tgk map... hehehe.... ooh... nanti aku post places yang kitaorang pergi in more detail:-)

2 comments:

Serial Plant Killer said...

Mahal ek for 20 minutes flight to Bahrain. Kalau travel by land how long?

I had such a bad experience flying with Gulf Air, stranded kat Oman for 6 hours sebab nama tak listed dalam connecting flight to Dubai. Padahal dah ada confirmed ticket issued by their office in KL. Apalagi, demandlah business lounge for that boo-hoo.

zal said...

serial plant killer
mmg mahal flight kat Mid east ni, esp from Qatar, sbb dia kind of control market for QR.

kalau nak naik kereta mau sehari... sebab kena cross masuk arab saudi then seberang naik jabatan tu ke Bahrain. then susah plak nak dapat visa masuk saudi...

Gulf air x bagus sgt track record dia... while we were at the bahrain airport, flight ke mumbai delayed dr jam 9.50am - 5++ so ramai lah kelly ng tersadai kat airport tu..