Sunday, September 02, 2007

Travel Report : BAH (3) The hotel

Ni hotel yang kitaorang stay... hotel paling murah n yg dapat review quite good kat few website... Oriental Palace Hotel... hotel dia ok lah.. for the price kan.. 21BHD for 1 night with breakfast. location dia tersorok sikit, good sbb tak de lah bising waktu malam... better sebab dekat dengan souq.

tp design perabot dia 60's lah.. mmg retro... carpet pun ada koyak2.... and tilam memang sesuai utk tido for few nights jer.. keras giler.. hehehe...
and the good part.. dia bg breakfast... i.e. roti ngan jem... hehehe.. tp restaurant dia lagi lah 60's....
as compared to hotel kat MCT, yg ni so much better lah.. and the staff pun helpful... kalau setakat semalam dua... boleh lah duduk hotel ni... if u budget skit... and tak kisah condition sangat. ooh in terms of cleanliness... mmg bersih lah... (accept ada tompok2 kat cadar MT yg dia perasan bila dah pagi... hahahaha)

other tips...

- Taxi susah nak jumpa kat Bahrain ni except kat around Manama/city centre... so kalau blh... rent a car...
- check time opening utk tempat2 yg pergi... sbb biasalah... negara arab kenkadang jam 12-4 tutup... tp museum tu bukak 8am-8pm everyday
- kalau sempat keluar malam, take pic kat fort (which aku tak buat), aku rasa lagi cantik
- most budget hotel kat area souq Manama, kalau nak dekat ngan shopping mall, cari hotel area seef. dan kalau nak hotel mahal, Novotel macam cantik je dr luar
- kalau dalam map, mcm jauh je area seef, juffair, muharraq... tp bahrain ni kecil.. kalau ada kereta ok jer tempat2 tu.. tak jauh mana dari center...
- kalau datang dari GCC countries, tak payah nak tukar duit BHD banyak, currency Qatar and Saudi Riyal pun boleh pakai, so aku rasa Kuwait Dinar n Emirates Dirham pun blh pakai gak... dan kenkadang exchange duit pun dia blh bg in Saudi Riyal (or other currency)... better check ur change
- kalau sempat ke Tower kat causeway, plan awal skit... so dpt tgk sunset dari atas... takder lah apa significant nya.. tp kat bahrain ni mmg tak der apa lain nak tgk pun.. hehehe.. nak elak jam... pergi tgh hari...

7 comments:

MT said...

i think maybe Mashtan and surrounding hotels better a bit kot... nampak cantik dari luar lah..

zal said...

mt
perhaps lah... sebab harga dia pun mahal by 10BHD - 20BHD compared to the hotel we stayed.

Anonymous said...

Seronoknyer jalan2 je kan..

Ard said...

kelaka tgk heardboard katil kat hotel tu. sampai ke tepi tepi pon ade. mesti rasa 'selamat' kan keke

Aina said...

Masa I kat Bahrain dulu selalu konpius currency sebab rasa semua barang macam murah sajor, Tipah tertipuuuu...

Ezwan said...

pegi berdua je ker..? cam meriah je itiew..

zal said...

anonymous
best!!! jalan2 mmg best w/pun tak buat apa2... hehehe

ard
hehehe... memang selamat pun...

aina
yup... mmg nampak mcm semua murah2. we experience the same masa kat MCT dulu, so masa kat BAH ni ok lah. tak lah confuse sgt.

ezwan
ye, berdua je... kalau lagi ramai lagi meriah :-)